Založ si blog

Pandemická situácia je stabilná, ale nie dobrá

Pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je stabilná aj napriek vyššiemu počtu pacientov s covidom v nemocniciach. „Nie je tu nič, čo by indikovalo nejaké výrazné zhoršenie stavu, a prebieha štandardné poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval na tlačovej konferencii minister zdravotníctva.

Do určitej miery má pán minister pravdu. Podľa dostupných údajov bola 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb v priebehu februára a marca 2022 na Slovensku ešte horšia ( medzi 45 až 55 %) ako v súčasnosti (mierne nad 45 %). Lenže aj so súčasnou nižšou týždňovou mierou pozitívne testovaných osôb patríme v Európe ku špičke medzi najhoršími. Takže pandemická situácia je na Slovensku síce stabilná, ale nie dobrá.

Vôbec nie je komunikovaný problém neprimerane vysokej miery pozitívne testovaných starších osôb. Zhruba od začiatku mája 2022 má veková skupina osôb nad 65 rokov permanentne najvýraznejší podiel medzi pozitívne testovanými pomocou PCR testov. Od polovice júla 2022 začal 7-dňový priemer podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov opäť výraznejšie stúpať a aktuálne jeho hodnota atakuje 26 percent zo všetkých pozitívne testovaných osôb, čo je pomerne vysoké číslo. Len pre zaujímavosť veková skupina osôb nad 65 rokov predstavuje na celkovom počte obyvateľov Slovenska zhruba 16 %.

Prírastok podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov už bol od polovičky mája do polovičky júna 2022 aj vyšší, ako je to v súčasnosti (pozri priložený graf). Aktuálne sa však rapídne zvýšil počet hospitalizovaných osôb s covidom, mierne sa zvyšuje 7-dňový priemer počtu úmrtí a je vyšší ako pred rokom. Úmrtia na covid-19 sa s veľkou pravdepodobnosťou týkajú hlavne starších ľudí.

Od ministerstva zdravotníctva by sa mi preto žiadalo aspoň nejaké jemné upozornenie na zvyšujúce sa riziko skončenia v nemocnici s covidom pre starších spoluobčanov.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109547x
Priemerná čítanosť článkov: 2490x

Autor blogu

Kategórie