Založ si blog

Čo vy na to pán (vraj) premiér?

Toho chudáka, vraj premiéra Hegera, mi začína byť aj tak trochu ľúto. Jeho doterajšia pozícia tlmiča roztržiek v koalícii a nebotičné, nič neriešiace bezobsažné tliachačky dospeli do štádia, keď už aj pani prezidentka, značne súcitiaca s touto výrazne neschopnou suitou, musela pritvrdiť. Jej výzva prevziať plnú zodpovednosť a vložiť sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou nášho slabého výsledku v boji s pandémiou a chaosu pri prijímaní reforiem je na prvý pohľad priateľské povzbudenie premiéra k ráznejším krokom. V preklade do slovenčiny je to ale poriadne zaucho ustráchanému Hegerovi.  Ako s tým dokáže fungovať ukážu najbližšie týždne.

Už aj zo strany spriaznených médií mu bolo pošepnuté, že by sa mal výraznejšie zasadiť za zavedenie povinného očkovania a odvolať ministra financií. Treba objektívne priznať, že povinné očkovanie vybraných vekových skupín pripustil už pred niekoľkými týždňami a diskutuje túto problematiku nielen s lekármi, ale aj s právnikmi. Požijeme, uvidíme, či nebudeme opäť  konfrontovaní s bezbrehým vajataním premiéra  bez jasnej a účinnej koncovky.

Na naplnenie toho druhého odporúčania si však pán Heger netrúfne, lebo jeho poslaním je predsa tlmiť vášne a nie stúpiť na otlak dokonca svojmu hlavnému predstavenému. Som presvedčený, že úprimnou snahou pána Hegera je pomoc a nie škodenie Slovensku. Jeho osobná výbava a ťažkopádna koalícia však Slovensku veľmi neprospieva, čo signalizujú aj údaje z reprezentatívneho prieskumu z polovice novembra 2021. Podľa neho vláde v súčasnosti dôveruje len necelá štvrtina  populácie. Nie je to vôbec príjemné zistenie pre pána Hegera.

Byť na mieste premiéra, asi by som dosť tuho uvažoval o porúčaní sa z postu predsedu vlády. Takto by asi najviac pomohol Slovensku. Tým vôbec nechcem naznačiť, že mám záujem o návrat pred február 2020. Mám pocit, že dozrel čas na úvahy o vytvorení vlády odborníkov, ktorá by mohla viac zomknúť spoločnosť v boji s pandémiou a mala by obmedziť insitné prvky z manažovania niektorých ministerstiev.

Nerobím si veľké ilúzie, ale moje výzvy spred vyše roka (https://mikic.blog.pravda.sk/2020/10/15/vyzva-premierovi/, https://mikic.blog.pravda.sk/2020/11/18/okrem-premiera-by-sa-mal-laskavo-porucat-aj-minister-zdravotnictva/ )sa, chvalabohu, naplnili.

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

02.05.2024

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší [...]

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 111796x
Priemerná čítanosť článkov: 2484x

Autor blogu

Kategórie