Založ si blog

Niektorým Američanom to už dochádza

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti.
Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý konflikt medzi veľmocami od roku 1945.

Predstava americkej globálnej dominancie po studenej vojne, ako ju vyjadril Pentagon v roku 1992 je minulosťou. Unipolárna éra sa skončila.

Biden sa na začiatku jeho misie v Bielom dome pokúsil vytvoriť „stabilný a predvídateľný“ vzťah s Ruskom a v záujme toho usporiadal v júni 2021 summit s Putinom. Obe krajiny začali strategický dialóg o stabilite s cieľom znížiť riziko jadrovej vojny a posilniť kontrolu zbrojenia. Biely dom však odmietol rokovať o vzťahu NATO s Ukrajinou, čo bol dôležitý predpoklad pre vylúčenie vzniku vojnového konfliktu. Krátkozraká politika USA v Európe sa nakoniec stala príčinou konfliktu na Ukrajine.

Aj ambiciózne americké diplomatické snahy o zmiernenie napätia medzi stranami konfliktov v rôznych častiach sveta (ale často dosť jednostranné), viedli k vyostreniu napätia medzi ďalšími zainteresovanými. Preto napr. opomínanie politických vyhliadok Palestínčanov mohlo byť impulzom na útok Hamasu v južnom Izraeli na začiatku októbra 2023. Nejednoznačné diplomatické posolstvá zrejme prispeli aj ku strate dôveryhodnosti k takejto americkej politike.

Washington môže vierohodne prispieť ku prekonaniu krízy v Európe a na Blízkom východe z jeho pohľadu len tým, že zredukuje svoje politické ciele a záväzky v oblasti podpory ich obrany a vojenského postoja. Len tak sa môže zbaviť „najväčšieho zdieľaného bremena za posledné desaťročia“. Biely dom však zatiaľ nesformuloval metriky, podľa ktorých by sa dal merať úspech naznačenej medziregionálnej stratégie v čase. Washington by mal rozlišovať medzi regiónmi a zaviesť jasné rozdelenie práce medzi seba a svojich bezpečnostných partnerov.

Riadny prechod na európske vedenie európskej obrany je reálne vyšší ako na Blízkom východe. Americká administratíva by sa však mala pevne postaviť proti pozvaniu Ukrajiny do NATO a namiesto toho sa pripraviť na vybavenie tejto krajiny na jej dlhodobú obranu.

Predstava o dosiahnutí „mieru prostredníctvom sily“ je mantra, ktorá priviedla americkú zahraničnú politiku na dno. V skutočnosti žiadna veľkosť americkej sily neprinúti zvyšok sveta krčiť sa v strachu a prijať mier za podmienok Washingtonu.

Spojené štáty nepotrebujú globálnu vojenskú dominanciu, aby prosperovali. Na svet by sa malo pozerať skôr cez príležitosti, ktorých sa treba chopiť a cez rozhodnutia, ktoré treba urobiť. Preto je lepšie sa zamerať na obmedzovanie americkej vojenskej prítomnosti v rôznych častiach sveta a viac sa zamerať na riešenie vnútorných problémov.

Podrobnejšie úvahy o akoby príprave Američanov a možno aj širšieho okolia na koniec americkej globálnej hegemónie nájde čitateľ na https://www.foreignaffairs.com/united-states/why-america-cant-have-it-all

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109538x
Priemerná čítanosť článkov: 2490x

Autor blogu

Kategórie