Založ si blog

Ako je to vlastne s odstrihnutím sa od ruskej ropy a plynu?

Nedomyslené politické vyhlásenia o potrebe úplného odstrihnutia sa od ruskej ropy a plynu čoraz viac narážajú na krutú každodennú ekonomickú realitu.

Exkluzívne údaje CREA (Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia) odhadujú, že počas prvých 12 mesiacov zákazu ruskej ropy od decembra 2022 pochádzali z ruskej ropy ropné produkty dovezené Spojeným kráľovstvom v hodnote približne 569 miliónov libier prostredníctvom tzv. rafinačnej medzery. Znamená to, že ruská ropa sa rafinuje v iných krajinách a produkty z nej sú následne na obchodné účely klasifikované pôvodom z refinérskej krajiny.

Matt Smith, analytik spoločnosti Kpler konštatoval, že nie je možné dostať ruskú ropu alebo produkty vyrobené z ruského materiálu z globálneho trhu. Rusko je takým kľúčovým hráčom, že mocnosti nechcú úplne vykoreniť ruské dodávky z globálneho trhu, pretože by to spôsobilo prudký nárast cien. Viac na https://www.bbc.com/news/business-68018660.

LNG pochádzajúci z ruských arktických plynových polí sa pravidelne prepravuje do európskych prístavov, ako je Zeebrugge v Belgicku a Montoir-de-Bretagne vo Francúzsku, kde sa znovu splyňuje a vstrekuje do európskej plynárenskej siete alebo sa premiestňuje na lode na reexport do rôznych cieľových miest.

Španielsko, Francúzsko a Belgicko sú traja najväčší dovozcovia skvapalneného plynu. Odhadovaná hodnota obchodu v roku 2022 bola 16 miliárd EUR, pričom dovoz v roku 2023 klesol len mierne. Viac na https://www.politico.eu/article/uk-energy-secretary-claire-coutinho-eu-showdown-russia-gas/ .

Nájdu sa v Európe konečne aj politici, ktorým záleží na jej ekonomickej prosperite, alebo Európania zostanú len bezbrannými rukojemníkmi značne nekompetentných a často už dosť trápnych vojnových štváčov?

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

02.05.2024

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší [...]

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 20:40

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 111524x
Priemerná čítanosť článkov: 2478x

Autor blogu

Kategórie