Založ si blog

Ako je to vlastne s odstrihnutím sa od ruskej ropy a plynu?

Nedomyslené politické vyhlásenia o potrebe úplného odstrihnutia sa od ruskej ropy a plynu čoraz viac narážajú na krutú každodennú ekonomickú realitu.

Exkluzívne údaje CREA (Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia) odhadujú, že počas prvých 12 mesiacov zákazu ruskej ropy od decembra 2022 pochádzali z ruskej ropy ropné produkty dovezené Spojeným kráľovstvom v hodnote približne 569 miliónov libier prostredníctvom tzv. rafinačnej medzery. Znamená to, že ruská ropa sa rafinuje v iných krajinách a produkty z nej sú následne na obchodné účely klasifikované pôvodom z refinérskej krajiny.

Matt Smith, analytik spoločnosti Kpler konštatoval, že nie je možné dostať ruskú ropu alebo produkty vyrobené z ruského materiálu z globálneho trhu. Rusko je takým kľúčovým hráčom, že mocnosti nechcú úplne vykoreniť ruské dodávky z globálneho trhu, pretože by to spôsobilo prudký nárast cien. Viac na https://www.bbc.com/news/business-68018660.

LNG pochádzajúci z ruských arktických plynových polí sa pravidelne prepravuje do európskych prístavov, ako je Zeebrugge v Belgicku a Montoir-de-Bretagne vo Francúzsku, kde sa znovu splyňuje a vstrekuje do európskej plynárenskej siete alebo sa premiestňuje na lode na reexport do rôznych cieľových miest.

Španielsko, Francúzsko a Belgicko sú traja najväčší dovozcovia skvapalneného plynu. Odhadovaná hodnota obchodu v roku 2022 bola 16 miliárd EUR, pričom dovoz v roku 2023 klesol len mierne. Viac na https://www.politico.eu/article/uk-energy-secretary-claire-coutinho-eu-showdown-russia-gas/ .

Nájdu sa v Európe konečne aj politici, ktorým záleží na jej ekonomickej prosperite, alebo Európania zostanú len bezbrannými rukojemníkmi značne nekompetentných a často už dosť trápnych vojnových štváčov?

Z ekonomického experta je už len politický tajtrlík

26.07.2024

Prerušenie dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko komentovali na tlačovej konferencii PS významní energetickí „experti“ Martin Hojsík a Tomáš Valášek. Ich vystúpenie sa nieslo v duchu hlúpych dávnejších čaputovsko-hegerovských vyziev na odstrihnutie sa od ruských energetických zdrojov. Na to, že sú títo ideologickí tlčhubovia pri kritike zastavenia [...]

Podivní progresivisticko-extremistickí aktivisti Bilčík a Wiezik

09.07.2024

V rozprave Európskeho parlamentu v polovici mája 2024 o rozklade právneho štátu, RTVS a slobode médií na Slovensku (https://www.youtube.com/watch?v=bM_IXOB0FsU) sa predviedli hlavne progresivisticko extremistickí páni Bilčík a Wiezik, ktorí vyplakávali, ako je na Slovensku ohrozovaná spravodlivosť. Wiezik hlúpo a účelovo zavádzal, že kroky vlády R. Fica rozvracajú právny [...]

Pod lampou najväčšia tma?

31.05.2024

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 123320x
Priemerná čítanosť článkov: 2569x

Autor blogu

Kategórie