Založ si blog

Izraelsko-palestínsky konflikt očami Američanov

Polovica dospelých Američanov si myslí, že Izrael vo svojom útoku na Gazu „zašiel priďaleko“. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Viac na https://www.commondreams.org/news/israel-gone-too-far.

Z uvedených čísel vyplýva, že celkovo výraznejší nárast odporu voči správaniu sa Izraela oproti novembru 2023 pochádzal od republikánov (o 15 percentuálnych bodov) a nezávislých (o 13 percentuálnych bodov).

Podpora Bidenovho prístupu ku izraelsko-palestinskému konfliktu medzi všetkými voličmi klesla o šesť percentuálnych bodov z 37 % na 31 %. Medzi demokratmi však klesla až o 13 bodov z 59 % na 46 %.

Prieskum podľa AP zároveň odhaľuje rôznorodosť názorov v demokratickej základni. Bidenov prístup schvaľuje približne 50 % bielych demokratov a takmer 60 % starších demokratov ku konfliktu, ale približne 60 % nebielych demokratov a približne 70 % demokratov do 45 rokov s nim nesúhlasí.

Približne 70 % demokratov, ktorí nesúhlasia s Bidenovou reakciou, si myslí, že je mimoriadne alebo veľmi dôležité, aby USA pomohli pri sprostredkovaní trvalého prímeria. Skorší prieskum agentúry Reuters/Ipsos zistil, že 68 % obyvateľov USA celkovo podporuje prímerie.

Najnovší prieskum ukázal, že polovica voličov všetkých vrstiev je znepokojená, že izraelská vojna v Gaze môže viesť ku rozpútaniu širšieho konfliktu na Blízkom východe.

Z ekonomického experta je už len politický tajtrlík

26.07.2024

Prerušenie dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko komentovali na tlačovej konferencii PS významní energetickí „experti“ Martin Hojsík a Tomáš Valášek. Ich vystúpenie sa nieslo v duchu hlúpych dávnejších čaputovsko-hegerovských vyziev na odstrihnutie sa od ruských energetických zdrojov. Na to, že sú títo ideologickí tlčhubovia pri kritike zastavenia [...]

Podivní progresivisticko-extremistickí aktivisti Bilčík a Wiezik

09.07.2024

V rozprave Európskeho parlamentu v polovici mája 2024 o rozklade právneho štátu, RTVS a slobode médií na Slovensku (https://www.youtube.com/watch?v=bM_IXOB0FsU) sa predviedli hlavne progresivisticko extremistickí páni Bilčík a Wiezik, ktorí vyplakávali, ako je na Slovensku ohrozovaná spravodlivosť. Wiezik hlúpo a účelovo zavádzal, že kroky vlády R. Fica rozvracajú právny [...]

Pod lampou najväčšia tma?

31.05.2024

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 123658x
Priemerná čítanosť článkov: 2576x

Autor blogu

Kategórie