Založ si blog

Šmejďacké praktiky ALZA. sk

V septembri 2023 sme kúpili cez alza.sk s miernou zľavou, po avizovanom predchádzajúcom vrátení výrobku, tablet. Hneď od začiatku jeho používania nám začalo život zneprijemňovať nepredvídateľné vypínanie obrazovky. Nasledovala reklamácia, v rámci ktorej technici alza.sk nedokázali uviesť príčinu nespoľahlivého fungovania tabletu, neuviedli žiadne mechanické poškodenie, len bola skonštatovaná výmena dielov (nevedno akých?) a aktualizácia na najvyššiu dostupnú verziu softwaru.S vysokou pravdepodobnosťou už pri vrátení tabletu prvým zákazníkom prejavoval znaky nami reklamovanej poruchy, o čom sme neboli informovaní.

Akože opravený tablet, vrátený po prvej reklamácii, nebol odborníkmi alza.sk určite dostatočne testovaný, lebo tá reklamovaná chyba sa začala prejavovať opäť po jeho prevzatí na konci novembra 2023. V priebehu decembra 2023 a januára 2024 sme sa snažili testovať správanie tabletu za štandardných podmienok, ale výsledkom testovania bol stále nepredvídateľný okamih vypnutia obrazovky tabletu aj nepravidelná frekvencia vypínania za určitý časový úsek.

Nasledovala druhá reklamácia v januári 2024, ktorej promptné vybavenie spočívalo v jej zamietnutí. Vrcholom arogancie alza.sk bolo drzé neodôvodnené obvinenie zákazníka z mechanického poškodenia výrobku (bez bližšieho uvedenia detailu údajného poškodenia) a navrhnutie mimozáručnej opravy tabletu za 224,30 Eur s DPH (pričom cena zakúpeného tabletu bola 317 EUR) napriek plynutiu záručnej lehoty kúpeného výrobku.

Táto naša skúsenosť s alza.sk pripomína praktiky tzv. šmejdov, na ktoré boli zákazníci často upozorňovaní políciou aj médiami. O nekalých obchodných praktikách spoločnosti alza.sk svedčí aj celý rad reakcií sklamaných zákazníkov v diskusiách na internetových obchodných portáloch (napr. https://obchody.heureka.sk/alza-sk/diskuse/).

Vzhľadom na to, že neúspešne dvakrát reklamovaný problém s tabletom stále pretrváva, obrátili sme sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu so žiadosťou o preverenie vybavenia reklamácií a nekalých obchodných praktík spoločnosti alza.sk pri ich uplatňovaní. Netuším, či nám to vôbec nejako pomôže, ale aj týmto spôsobom vyzývam na šírenia tohto upozornenia, aby sme varovali okolie pred šmejďackými praktikami spoločnosti alza.sk.

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

02.05.2024

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší [...]

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 111575x
Priemerná čítanosť článkov: 2479x

Autor blogu

Kategórie