Založ si blog

Pandemická situácia je stabilná, ale nie dobrá

Pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je stabilná aj napriek vyššiemu počtu pacientov s covidom v nemocniciach. „Nie je tu nič, čo by indikovalo nejaké výrazné zhoršenie stavu, a prebieha štandardné poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval na tlačovej konferencii minister zdravotníctva.

Do určitej miery má pán minister pravdu. Podľa dostupných údajov bola 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb v priebehu februára a marca 2022 na Slovensku ešte horšia ( medzi 45 až 55 %) ako v súčasnosti (mierne nad 45 %). Lenže aj so súčasnou nižšou týždňovou mierou pozitívne testovaných osôb patríme v Európe ku špičke medzi najhoršími. Takže pandemická situácia je na Slovensku síce stabilná, ale nie dobrá.

Vôbec nie je komunikovaný problém neprimerane vysokej miery pozitívne testovaných starších osôb. Zhruba od začiatku mája 2022 má veková skupina osôb nad 65 rokov permanentne najvýraznejší podiel medzi pozitívne testovanými pomocou PCR testov. Od polovice júla 2022 začal 7-dňový priemer podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov opäť výraznejšie stúpať a aktuálne jeho hodnota atakuje 26 percent zo všetkých pozitívne testovaných osôb, čo je pomerne vysoké číslo. Len pre zaujímavosť veková skupina osôb nad 65 rokov predstavuje na celkovom počte obyvateľov Slovenska zhruba 16 %.

Prírastok podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov už bol od polovičky mája do polovičky júna 2022 aj vyšší, ako je to v súčasnosti (pozri priložený graf). Aktuálne sa však rapídne zvýšil počet hospitalizovaných osôb s covidom, mierne sa zvyšuje 7-dňový priemer počtu úmrtí a je vyšší ako pred rokom. Úmrtia na covid-19 sa s veľkou pravdepodobnosťou týkajú hlavne starších ľudí.

Od ministerstva zdravotníctva by sa mi preto žiadalo aspoň nejaké jemné upozornenie na zvyšujúce sa riziko skončenia v nemocnici s covidom pre starších spoluobčanov.

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

Pretlak politických obmedzencov v Európe je stále vysoký

18.03.2024

Britský denník The Telegraph napísal, že Emmanuel Macron od začiatku ukrajinského konfliktu navrhoval Moskvu „neponižovať“ a udržiavať s ňou diplomatické styky. Teraz sa však vyhráža vyslaním vojakov na Ukrajinu, čím podnecuje eskaláciu konfliktu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs nechcel zaostať za poslednými militantnými úvahami úbožiaka Emmanuela Macrona a ako [...]

Niektorým Američanom to už dochádza

15.02.2024

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti. Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 104395x
Priemerná čítanosť článkov: 2546x

Autor blogu

Kategórie