Založ si blog

Lepšie aj neskoro ako nikdy

Podľa aktualizovanej metodiky covidového automatu z 12. mája 2021 bol do jeho národnej verzie zaradený nový pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb. Toto považujem za výrazne pozitívny krok smerom ku zvýšeniu funkčnosti tohto nástroja pre objektívne hodnotenie vývoja epidemickej situácie. Už bolo načase. Upozorňoval som na to ešte minulý rok, niekedy v júli (https://mikic.blog.pravda.sk/2020/07/23/koronovy-klzavy-median-je-nezmysel/).

Aktualizovaná verzia regionálneho covidového automatu tiež zareagovala na mnohé nedostatky v jeho predchádzajúcej verzii a priniesla jeho zjednodušenie. Škoda len, že aj v tomto prípade nebol ako rozhodujúci ukazovateľ určený rovnaký pomerový ukazovateľ ako v národnom covidovom automate.

Aktuálny kľúčový ukazovateľ regionálneho covidového automatu 7-dňová incidencia na základe PCR a Ag testov považujem za menej presný, ako pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb. Dôvod mojej opakovanej výhrady je nedostatočná schopnosť tzv. absolútnych ukazovateľov eliminovať stále prítomnú asymetriu medzi denným počtom pozitívne testovaných (pomocou PCR, ale aj Ag testov) a celkovým denným počtom vykonaných testov.

Vzhľadom na to, že sú aj na okresnej úrovni oficiálne dostupné denné údaje o počte pozitívne testovaných aj údaje o počte vykonaných testov (PCR aj Ag), bolo by vhodné, aby ako kľúčový ukazovateľ hodnotenia epidemickej situácie v okrese vystupoval tiež spoľahlivý pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb.

Veľmi pozitívne hodnotím aj aktuálne už minimálnu frekvenciu používania vecne nezmyselného ukazovateľa kĺzavý medián počtu novo pozitívne testovaných osôb vo vystúpeniach zodpovedných vládnych predstaviteľov i v médiách. Ešte na začiatku novembra minulého roka ohlasovali bývalý premiér a chvalabohu už aj bývalý minister zdravotníctva, na základe zavádzajúcich ukazovateľov kĺzavý medián a kĺzavý priemer počtu pozitívne testovaných osôb, zlomenie krku pandémii. Reálne sa však epidemická situácia zhoršovala, čo sa dalo zistiť pomocou ukazovateľa miera pozitívne testovaných osôb. Našich „einsteinov“ však korektné ukazovatele nezaujímali, vtedy bolo potrebné účelovo obhajovať malo účinné a vysoko neefektívne celoplošné testovanie.

V súlade so slovenským príslovím „Lepšie aj neskoro ako nikdy“ vyslovujem nádej, že pri získavaní korektných informácií o vývoji epidémie budú zodpovedné inštitúcie v ďalšom období využívať dostatočne odborne aj vecne zdôvodnené ukazovatele a analytické nástroje.

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

Pretlak politických obmedzencov v Európe je stále vysoký

18.03.2024

Britský denník The Telegraph napísal, že Emmanuel Macron od začiatku ukrajinského konfliktu navrhoval Moskvu „neponižovať“ a udržiavať s ňou diplomatické styky. Teraz sa však vyhráža vyslaním vojakov na Ukrajinu, čím podnecuje eskaláciu konfliktu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs nechcel zaostať za poslednými militantnými úvahami úbožiaka Emmanuela Macrona a ako [...]

Niektorým Američanom to už dochádza

15.02.2024

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti. Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 104427x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Autor blogu

Kategórie