Založ si blog

Pod lampou najväčšia tma?

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej analýzy bola cena za dávku, s ktorou súhlasila predsedníčka Európskej komisie, 15-krát vyššia ako výrobné náklady – čo znamená, že EÚ preplatila vakcíny o desiatky miliárd eur. Olej do ohňa pridali aj noviny New York Times, ktoré neskôr informovali, že pani predsedníčka osobne vyjednala obchod prostredníctvom niekoľkých textových správ a telefonátov s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom.

Po prepuknutí jedného z najväčších škandálov v histórii EÚ pod názvom „Pfizergate“ však Ursula von der Leyenová aj Európska komisia odmietla odovzdať textové správy – nielen novinárom, ale dokonca aj ombudsmanovi EÚ a Dvoru audítorov EÚ.

Európska prokuratúra (EPPO), nezávislý orgán EÚ zodpovedný za vyšetrovanie a stíhanie finančných trestných činov, potvrdila, že dostala „výnimočne vysoký počet správ a sťažností“ so žiadosťou, aby prešetrila nákup vakcín proti Covid-19 v Európskej únii a koncom roka 2022 oznámila, že začala vyšetrovanie procesu obstarávania pandémie (hoci nie konkrétne Pfizergate). Vzhľadom na doterajšie kroky EPPO sa vynára otázka, či mala niekedy vôbec záujem o skutočné vyšetrovanie tejto aféry, alebo či sa skôr nesnaží kryť von der Leyenovú. Nemecký europoslanec Martin Sonneborn sa prostredníctvom Berliner Zeitung pýta: Prečo EPPO, ktorá je podriadená komisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi a predsedníčke Komisie von der Leyenovej, potrebuje rok a pol na prehľadanie jej kancelárie v budove Komisie a skonfiškovanie jej pracovného mobilného telefónu, aby si mohla prezerať SMS správy od spoločnosti Pfizer?

Doterajší laxný prístup EPPO k nezávislému vyšetrovaniu kauzy Pfizergate možno chápať ako pokus o jej odloženie na obdobie po voľbách do EÚ a po procese nominácie na nového predsedu Komisie. Na prvý pohľad je táto taktika úspešná. Avšak kauza Pfizergate nie je izolovaným incidentom, ale odrazom skutočnej povahy európskych inštitúcií, ktoré sa stali útočiskom, kde sa nevolení politici a vedúci predstavitelia rôznych spoločností môžu uzavrieť do bublín ďaleko od zvedavých očí a bez prekážok obchádzať transparentnosť a právny štát. Zostáva len dúfať, že už v najbližších eurovoľbách sa proti takým praktikám vyslovia voliči naprieč Európou.

Je pozoruhodné, že progresivistickým zástupcom Slovenska v Európskom parlamente takáto do očí bijúca netransparentnosť a bezprávie neprekáža, ale na jeho pôdu ťahajú nedoriešené domáce pseudoproblémy.

Viac na https://unherd.com/2024/05/pfizergate-could-still-topple-von-der-leyen/

Z ekonomického experta je už len politický tajtrlík

26.07.2024

Prerušenie dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko komentovali na tlačovej konferencii PS významní energetickí „experti“ Martin Hojsík a Tomáš Valášek. Ich vystúpenie sa nieslo v duchu hlúpych dávnejších čaputovsko-hegerovských vyziev na odstrihnutie sa od ruských energetických zdrojov. Na to, že sú títo ideologickí tlčhubovia pri kritike zastavenia [...]

Podivní progresivisticko-extremistickí aktivisti Bilčík a Wiezik

09.07.2024

V rozprave Európskeho parlamentu v polovici mája 2024 o rozklade právneho štátu, RTVS a slobode médií na Slovensku (https://www.youtube.com/watch?v=bM_IXOB0FsU) sa predviedli hlavne progresivisticko extremistickí páni Bilčík a Wiezik, ktorí vyplakávali, ako je na Slovensku ohrozovaná spravodlivosť. Wiezik hlúpo a účelovo zavádzal, že kroky vlády R. Fica rozvracajú právny [...]

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

02.05.2024

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 123611x
Priemerná čítanosť článkov: 2575x

Autor blogu

Kategórie