Založ si blog

Regionálny COVID automat je diskutabilný

Vo februári 2021 bol spustený COVID automat, ktorého cieľom je hodnotiť vývoj epidemickej situácie aj na regionálnej úrovni a nastavovať primerané opatrenia vzhľadom na vzniknutú mieru rizika šírenia koronavírusu. V druhej polovici marca 2021  bola spustená aj jeho digitálna verzia, ktorá pomôže komukoľvek správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres.

Regionálny COVID automat je z dôvodu využívania dvoch nie celkom spoľahlivých ukazovateľov o incidencii diskutabilný. Dá sa to dosť jednoznačne ukázať na základe národných aj regionálnych údajov o počte denne vykonávaných PCR testov a o počte pozitívne testovaných (napr. http://www.ssds.sk/casopis/archiv/2020/fss0220_101.pdf).

Pri oficiálnom zaraďovaní okresov do regionálneho COVID automatu sú zohľadňované aj ďalšie ukazovatele, ale určujúcimi by nemali byť diskutabilné ukazovatele incidencie, ale korektnejší ukazovateľ miery pozitívne testovaných osôb. Dôvodom výhrad voči ukazovateľom 7-dňovej a 14-dňovej incidencie je skutočnosť, že tie menej presne odrážajú realitu, lebo sú skreslené značnou asymetriou medzi počtom urobených PCR testov a počtom pozitívne testovaných osôb vo väčšine slovenských okresov.

Z konfrontovania oficiálneho regionálneho COVID automatu a poznatkov z reálnych údajov o počte vykonaných PCR testov a počte pozitívne testovaných možno zistiť, že:

  • Podľa oficiálneho regionálneho COVID automatu bolo do najrizikovejšieho stupňa vývoja koronavírusu pre marcový týždeň od 22.3.2021 zaradených 20 okresov (CA, DT, GL, HE, KA, KN, MT, MY,NM, PB, PU, RV, DE, SI, TV, TN, TR, ZH a ZA).
  • Medzi najrizikovejšie okresy však neboli zaradené také okresy, v ktorých miera pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň dosiahla hodnoty tesne pod a nad 30 % (LC, IL, PD a PT). Dokonca v okresoch Poltár, Lučenec a Prievidza bol zaznamenaný v predchádzajúcom týždni aj medzitýždňový rast miery pozitívne testovaných osôb.
  • Len 10 z 20 oficiálne „čiernych“ okresov možno aj podľa miery pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň zaradiť medzi najkritickejšie okresy.
  • Oficiálne boli medzi najkritickejšie okresy zaradené aj také okresy, v ktorých miera pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň bola pod hodnotou 25 % (RV, GL, TN, RK, ZH, ZA, DT, KN, KA, a SI).

Podobné zistenia boli aj v predchádzajúcich týždňoch. Tak napríklad všetky košické okresy sa už v priebehu celého februára radili podľa 7-dňovej miery pozitivity medzi najkritickejšie okresy, kým podľa oficiálneho regionálneho COVID automatu tam neboli zaradené ešte ani v prvom marcovom týždni. Do najkritickejšieho stupňa boli košické okresy oficiálne zaradené až v týždni od 8. marca 2021, čo je z hľadiska boja proti šíreniu koronavírusu na zamyslenie.

Z uvedených poznatkov je najzávažnejší ten, že objektívne vysoko rizikové okresy podľa miery pozitívne testovaných pomocou PCR testov neboli oficiálne takto vyhodnotené a zaradené do regionálneho COVID automatu. Oficiálne zaradenie okresu s vysokým rizikom šírenia koronavírusu v rámci regionálneho COVID automatu do skupiny menej rizikových okresov je nebezpečné, lebo vytvára u obyvateľov daného regiónu falošný pocit väčšej voľnosti a predstavuje zvýšené riziko šírenia pandémie.

Poznatok, že relatívne menej rizikový okres je oficiálne zaradený medzi najrizikovejšie naberá na význame pri úvahách o uvoľňovaní zadefinovaných epidemických opatrení.

Doterajšie fungovanie regionálneho COVID automatu ukázalo, že je nevyhnutné dbať nielen na technickú stránku jeho realizácie, ale aj na vecnú stránku jeho nastavenia a hlavne na jeho účinnosť. Hľadanie funkčných a efektívnych riešení na boj proti pandémii by malo vo väčšej miere zohľadňovať pripomienky a podnety odborníkov z viacerých vedných odborov aj k obsahu COVID automatu.

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

Pretlak politických obmedzencov v Európe je stále vysoký

18.03.2024

Britský denník The Telegraph napísal, že Emmanuel Macron od začiatku ukrajinského konfliktu navrhoval Moskvu „neponižovať“ a udržiavať s ňou diplomatické styky. Teraz sa však vyhráža vyslaním vojakov na Ukrajinu, čím podnecuje eskaláciu konfliktu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs nechcel zaostať za poslednými militantnými úvahami úbožiaka Emmanuela Macrona a ako [...]

Niektorým Američanom to už dochádza

15.02.2024

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti. Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 104471x
Priemerná čítanosť článkov: 2548x

Autor blogu

Kategórie