Založ si blog

Epidemická situácia sa aktuálne zhoršuje výraznejšie ako pred rokom

Epidemická situácia sa za posledný týždeň v dvoch tretinách európskych štátov zhoršovala. Výraznú, až dvojcifernú mieru pozitívne testovaných osôb zaznamenali za posledný týždeň v Srbsku, Bosne a Hercegovine, na Ukrajine, v Slovinsku, Albánsku, Chorvátsku a v Rumunsku.

Na Slovensku došlo za posledný týždeň ku ďalšiemu zhoršeniu epidemickej situácie podobne ako na susednej Ukrajine, v Maďarsku a Českej republike. Nižšiu týždňovú mieru pozitívne testovaných ako pred dvoma týždňami zaznamenali zo susedných krajín Rakúsko a Poľsko.

Z porovnania vývoja epidemickej situácie hlavne na základe dvoch ukazovateľov (7-dňová miera pozitívne testovaných osôb a 7-dňový počet hospitalizovaných na C-19) v tomto a minulom roku vyplýva, že aktuálne je na tom Slovensko dokonca horšie ako pred rokom. Korelácia medzi hodnotami uvedených ukazovateľov je v priebehu septembra veľmi vysoká, pričom aktuálne je vyššia (r=0,95) ako pred rokom(r=0,91).

Sedem dňová miera pozitívne testovaných  rastie na Slovensku od 10. septembra  2021 jednoznačne výraznejšie ako pred rokom. Z 3,4 % sa za necelé dva týždne dostala 22.92021 na hodnotu 9,1 %, ktorú pred rokom dosiahla až na konci septembra. Aktuálne je už na hodnote 9,6 %. (Pri hodnotení epidemickej situácie preferujem pred absolútnym ukazovateľom počet pozitívne testovaných osôb pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb, ktorý eliminuje skresľujúci vplyv asymetrie medzi počtom pozitívne testovaných osôb a počtom vykonávaných PCR testov za týždeň.)

Dosť dramaticky sa aktuálne vyvíja počet hospitalizovaných osôb na C-19. Kým na začiatku septembra 2021 bol počet hospitalizovaných relatívne podobný ako pred rokom (okolo 60 osôb), tak nasledujúci dynamický rast dospel do štádia, že necelý týždeň pred koncom septembra je 7-dňový priemerný počet hospitalizovaných s C-19 viac ako trojnásobne vyšší ako pred rokom (aktuálne 409 hospitalizovaných osôb na C-19 oproti 127 osobám pred rokom).

O rastúcom riziku šírenia koronavírusu svedčí aj vážené reprodukčné číslo na základe miery pozitívne testovaných. To dosiahlo pred dvoma týždňami hodnotu 2,2 a za minulý týždeň sa zvýšilo na hodnotu 2,6. Oficiálny ukazovateľ reprodukčné číslo sa v priebehu septembra 2021 prestal zverejňovať na stránke https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-v-cislach/ pravdepodobne pre jeho pofidérnu vypovedaciu schopnosť. Potvrdzujú to aj reálne čísla. V čase vrcholne zlej epidemickej situácie na začiatku januára 2021 (7-dňova miera pozitívne testovaných osôb atakovala 30%) sa pohybovala hodnota oficiálneho reprodukčného čísla aj pod hodnotou 1, kým v priebehu júla a augusta 2021, kedy bola miera pozitívne testovaných pod hodnotou 0,5 %, sa hodnota reprodukčného čísla pohybovala takmer výlučne nad hodnotou 1.

Za posledné dva týždne sa výrazne zvýšil počet okresov s mierou pozitívne testovaných nad 10 %. V poslednom týždni  ich už bola takmer polovica. Päť okresov (KE3, CA, SL, BJ a NO) malo v minulom týždni mieru pozitívne testovaných až nad 20 %. Tri z nich (KE3, CA a NO) však nie sú aktuálne zaradené v rámci oficiálneho covid automatu do bordovej fázy.

Aktuálne je dokonca aj sedemdňový priemer počtu úmrtí na C-19 vyšší (zhruba 3,5 úmrtí) ako v rovnakom čase pred rokom (jedno úmrtie).

Nuž a čo môžeme očakávať v najbližších týždňoch? Pred rokom zhoršovanie epidemickej situácie v septembri pokračovalo aj v nasledujúcom mesiaci. Sedemdňová miera pozitívne testovaných vzrástla z 9,2 % na začiatku októbra 2020 na 19,3 % na konci mesiaca.  Sedemdňový priemerný počet hospitalizovaných na C-19 vzrástol v priebehu mesiaca  októbra v roku 2020 zo zhruba 190 osôb až na takmer 1230 osôb. Sedemdňový priemerný počet úmrtí na C-19 sa v priebehu októbra 2020 priblížil k číslu 9.  Zostava len dúfať, že sa súčasný nepriaznivý trend zhoršovania epidemickej situácie v dôsledku zodpovedného správania spoluobčanov v najbližších týždňoch aspoň stlmí.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109467x
Priemerná čítanosť článkov: 2488x

Autor blogu

Kategórie