Založ si blog

Priaznivá epidemická situácia by nemala viesť k jej oficiálnemu ignorovaniu

Je všeobecne známe, že problematike vývoja koronavírusu sa oficiálne inštitúcie v posledných mesiacoch venujú minimálne. Svedčí o tom napríklad aj už dvojmesačné zaseknutie sa hodnôt celkovo hospitalizovaných s covid-19 na stránke https://korona.gov.sk/ na čísle 312, pričom to nekorešponduje s hodnotami ukazovateľa 07a_COVID-19 Počet hospitalizácií s ochorením COVID-19 na stránke https://covid-19.nczisk.sk/sk.

Rovnako sa zdá, že nikomu už niekoľko mesiacov (zhruba od druhej dekády júla 2022) nechýbajú rozšírené štatistiky o vývoji covidu-19. Na stránke https://korona.gov.sk/ je to vybavené informáciou, že rozšírené štatistiky sú z technických príčin dočasne nedostupné.

Aktuálny vývoj pandémie koronavírusu je podľa vybraných ukazovateľov na Slovensku skutočne priaznivý, čo je zrejmé aj z priloženého grafu. Ich hodnoty sú aktuálne násobne nižšie ako pred rokom. Priemerná sedemdňová miera pozitívne testovaných osôb predstavovala v polovici januára 2023 hodnotu 8,3 percenta, kým pred rokom bola takmer tronásobná (22,3 %). Priemerný sedemdňový počet hospitalizovaných s covid-19 je aktuálne zhruba 385 osôb (pred rokom 1936 osôb) a priemerný sedemdňový počet úmrtí na covid-19 predstavuje 4 osoby (pred rokom 48 osôb).

Pozoruhodné je, že sa pri zlepšovaní epidemickej situácie a pri oficiálnom takmer ignorovaní problematiky koronavírusu stále statočne testuje na covid-19. Ešte aj v prvej polovici januára 2023 sa realizovalo denne v priemere 540 PCR testov a vyše 1100 antigénových testov. Žiadalo by sa oficiálne stanovisko k opodstatnenosti a efektívnosti pokračujúceho testovania na covid-19.

Vo všeobecnosti zatiaľ absentuje oficiálne odborné zhodnotenie doterajšieho vývoja pandémie koronavírusu zo zdravotného hľadiska a dopadu na obyvateľstvo. Chýba tiež objektívny pohľad na manažovanie celého procesu pandémie v jednotlivých jej vlnách z pohľadu delegovania jasných kompetencií jednotlivým inštitúciám, zhodnotenie opodstatnenosti realizácie určitých opatrení inštitúciami a jednotlivcami a aj zovšeobecnenie poznatkov pre možné krízové riadenie podobných procesov v budúcnosti. Samostatnou kapitolou hodnotenia doterajšieho vývoja pandémie koronavírusu by mala byť analýza dostupnosti a spoľahlivosti potrebných údajov.

Je zrejmé, že spoločnosť aktuálne čelí viacerým urgentným krízovým situáciám. Pre nás je však dosť nepochopiteľné, že vrcholoví predstavitelia štátu ani samotné relevantné inštitúcie po troch rokoch pandémie koronavírusu zatiaľ neprejavili väčší záujem o zhodnotenie tejto nepríjemnej udalosti nielen ako celku, priebehu jej manažovania, dostupnosti a spoľahlivosti potrebných údajov, používania vhodných analytických nástrojov a podobne. Pozornosť by si určite zaslúžilo aj objektívne zhodnotenie takých parciálnych súčasti pandémie koronavírusu, ktoré sú spojené s prevenciou, hospitalizáciami, liečením a v neposlednom rade aj s úmrtiami na covid-19.

Určitým handicapom je tiež pomerne rezervovaný prístup akademickej a vedeckej obce k potrebe objektívneho zhodnotenia vývoja pandémie koronavírusu, aj keď treba pripomenúť záslužné aktivity komunity Dáta bez pátosu aj nejaké príspevky v časopisoch (napr. https://ssad.statistics.sk/SSaD/wp-content/files/4_2021/4_2021_clanok_3_Car.pdf). Celkovo nebolo na Slovensku vytvorené také prostredie, v ktorom by sa viedli kvalifikované odborné diskusie o vývoji pandémie a jej súvislostiach. Trendom bolo a stále aj je, usmerniť akúkoľvek diskusiu o pandémii koronavírusu do rámca ohraničeného oficiálnou propagandou. Za výnimku možno považovať na začiatku januára 2023 prezentovanú informáciu bližšie nešpecifikovanej poradenskej spoločnosti o nadúmrtnosti na covid-19 na Slovensku v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (viac na https://spravy.rtvs.sk/2023/01/rozhodnutia-politikov-ovplyvnili-vysoku-nadumrtnost-pocas-pandemie-covidu/).

Na pandémiu koronavírusu sa nedá len sťažovať a vyhovárať. Treba ju dôkladne zmapovať, zanalyzovať a zovšeobecniť poznatky pre jej aktuálne manažovanie aj pre prípadné krízové riadenie podobných procesov v budúcnosti. A toto by mala byť úloha predovšetkým pre relevantné štátne inštitúcie.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109532x
Priemerná čítanosť článkov: 2489x

Autor blogu

Kategórie