Založ si blog

Lepšie aj neskoro ako nikdy

Podľa aktualizovanej metodiky covidového automatu z 12. mája 2021 bol do jeho národnej verzie zaradený nový pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb. Toto považujem za výrazne pozitívny krok smerom ku zvýšeniu funkčnosti tohto nástroja pre objektívne hodnotenie vývoja epidemickej situácie. Už bolo načase. Upozorňoval som na to ešte minulý rok, niekedy v júli (https://mikic.blog.pravda.sk/2020/07/23/koronovy-klzavy-median-je-nezmysel/).

Aktualizovaná verzia regionálneho covidového automatu tiež zareagovala na mnohé nedostatky v jeho predchádzajúcej verzii a priniesla jeho zjednodušenie. Škoda len, že aj v tomto prípade nebol ako rozhodujúci ukazovateľ určený rovnaký pomerový ukazovateľ ako v národnom covidovom automate.

Aktuálny kľúčový ukazovateľ regionálneho covidového automatu 7-dňová incidencia na základe PCR a Ag testov považujem za menej presný, ako pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb. Dôvod mojej opakovanej výhrady je nedostatočná schopnosť tzv. absolútnych ukazovateľov eliminovať stále prítomnú asymetriu medzi denným počtom pozitívne testovaných (pomocou PCR, ale aj Ag testov) a celkovým denným počtom vykonaných testov.

Vzhľadom na to, že sú aj na okresnej úrovni oficiálne dostupné denné údaje o počte pozitívne testovaných aj údaje o počte vykonaných testov (PCR aj Ag), bolo by vhodné, aby ako kľúčový ukazovateľ hodnotenia epidemickej situácie v okrese vystupoval tiež spoľahlivý pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb.

Veľmi pozitívne hodnotím aj aktuálne už minimálnu frekvenciu používania vecne nezmyselného ukazovateľa kĺzavý medián počtu novo pozitívne testovaných osôb vo vystúpeniach zodpovedných vládnych predstaviteľov i v médiách. Ešte na začiatku novembra minulého roka ohlasovali bývalý premiér a chvalabohu už aj bývalý minister zdravotníctva, na základe zavádzajúcich ukazovateľov kĺzavý medián a kĺzavý priemer počtu pozitívne testovaných osôb, zlomenie krku pandémii. Reálne sa však epidemická situácia zhoršovala, čo sa dalo zistiť pomocou ukazovateľa miera pozitívne testovaných osôb. Našich „einsteinov“ však korektné ukazovatele nezaujímali, vtedy bolo potrebné účelovo obhajovať malo účinné a vysoko neefektívne celoplošné testovanie.

V súlade so slovenským príslovím „Lepšie aj neskoro ako nikdy“ vyslovujem nádej, že pri získavaní korektných informácií o vývoji epidémie budú zodpovedné inštitúcie v ďalšom období využívať dostatočne odborne aj vecne zdôvodnené ukazovatele a analytické nástroje.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 10:13

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109664x
Priemerná čítanosť článkov: 2492x

Autor blogu

Kategórie