Založ si blog

Regionálny COVID automat je diskutabilný

Vo februári 2021 bol spustený COVID automat, ktorého cieľom je hodnotiť vývoj epidemickej situácie aj na regionálnej úrovni a nastavovať primerané opatrenia vzhľadom na vzniknutú mieru rizika šírenia koronavírusu. V druhej polovici marca 2021  bola spustená aj jeho digitálna verzia, ktorá pomôže komukoľvek správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres.

Regionálny COVID automat je z dôvodu využívania dvoch nie celkom spoľahlivých ukazovateľov o incidencii diskutabilný. Dá sa to dosť jednoznačne ukázať na základe národných aj regionálnych údajov o počte denne vykonávaných PCR testov a o počte pozitívne testovaných (napr. http://www.ssds.sk/casopis/archiv/2020/fss0220_101.pdf).

Pri oficiálnom zaraďovaní okresov do regionálneho COVID automatu sú zohľadňované aj ďalšie ukazovatele, ale určujúcimi by nemali byť diskutabilné ukazovatele incidencie, ale korektnejší ukazovateľ miery pozitívne testovaných osôb. Dôvodom výhrad voči ukazovateľom 7-dňovej a 14-dňovej incidencie je skutočnosť, že tie menej presne odrážajú realitu, lebo sú skreslené značnou asymetriou medzi počtom urobených PCR testov a počtom pozitívne testovaných osôb vo väčšine slovenských okresov.

Z konfrontovania oficiálneho regionálneho COVID automatu a poznatkov z reálnych údajov o počte vykonaných PCR testov a počte pozitívne testovaných možno zistiť, že:

  • Podľa oficiálneho regionálneho COVID automatu bolo do najrizikovejšieho stupňa vývoja koronavírusu pre marcový týždeň od 22.3.2021 zaradených 20 okresov (CA, DT, GL, HE, KA, KN, MT, MY,NM, PB, PU, RV, DE, SI, TV, TN, TR, ZH a ZA).
  • Medzi najrizikovejšie okresy však neboli zaradené také okresy, v ktorých miera pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň dosiahla hodnoty tesne pod a nad 30 % (LC, IL, PD a PT). Dokonca v okresoch Poltár, Lučenec a Prievidza bol zaznamenaný v predchádzajúcom týždni aj medzitýždňový rast miery pozitívne testovaných osôb.
  • Len 10 z 20 oficiálne „čiernych“ okresov možno aj podľa miery pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň zaradiť medzi najkritickejšie okresy.
  • Oficiálne boli medzi najkritickejšie okresy zaradené aj také okresy, v ktorých miera pozitívne testovaných za predchádzajúci týždeň bola pod hodnotou 25 % (RV, GL, TN, RK, ZH, ZA, DT, KN, KA, a SI).

Podobné zistenia boli aj v predchádzajúcich týždňoch. Tak napríklad všetky košické okresy sa už v priebehu celého februára radili podľa 7-dňovej miery pozitivity medzi najkritickejšie okresy, kým podľa oficiálneho regionálneho COVID automatu tam neboli zaradené ešte ani v prvom marcovom týždni. Do najkritickejšieho stupňa boli košické okresy oficiálne zaradené až v týždni od 8. marca 2021, čo je z hľadiska boja proti šíreniu koronavírusu na zamyslenie.

Z uvedených poznatkov je najzávažnejší ten, že objektívne vysoko rizikové okresy podľa miery pozitívne testovaných pomocou PCR testov neboli oficiálne takto vyhodnotené a zaradené do regionálneho COVID automatu. Oficiálne zaradenie okresu s vysokým rizikom šírenia koronavírusu v rámci regionálneho COVID automatu do skupiny menej rizikových okresov je nebezpečné, lebo vytvára u obyvateľov daného regiónu falošný pocit väčšej voľnosti a predstavuje zvýšené riziko šírenia pandémie.

Poznatok, že relatívne menej rizikový okres je oficiálne zaradený medzi najrizikovejšie naberá na význame pri úvahách o uvoľňovaní zadefinovaných epidemických opatrení.

Doterajšie fungovanie regionálneho COVID automatu ukázalo, že je nevyhnutné dbať nielen na technickú stránku jeho realizácie, ale aj na vecnú stránku jeho nastavenia a hlavne na jeho účinnosť. Hľadanie funkčných a efektívnych riešení na boj proti pandémii by malo vo väčšej miere zohľadňovať pripomienky a podnety odborníkov z viacerých vedných odborov aj k obsahu COVID automatu.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109684x
Priemerná čítanosť článkov: 2493x

Autor blogu

Kategórie