Založ si blog

Koronavírus na Slovensku a v Európe

Obrovské množstvo rôznych informácií o koronavíruse je nám servírované dennodenne zo všetkých strán. Všetci by sme boli určite najšťastnejší, keby už bolo po tomto cirkuse, ale ešte nejaký ten čas nás to bude otravovať. Skúsme preto, pre narušenie už takmer každodenného stereotypu hodnotenia zlej situácie na Slovensku, pozrieť sa aj tak trochu za humná. Pozrime sa na to, ako sa vyvíjala miera rizika koronavírusu (podiel kumulovaného počtu pozitívne testovaných na celkovom kumulovanom počte testovaných osôb v percentách) na Slovensku aj z pohľadu Európy. Zaujímajú nás hlavne susedné krajiny a tak trochu aj krajiny, ktoré v súvislosti s tou pliagou boli v médiách výraznejšie frekventované.  Pozrel som sa na čísla získané z https://www.worldometers.info/coronavirus/ od konca septembra 2020 do začiatku novembra 2020 v týždňových intervaloch.

Jednoznačnou jednotkou v Európe sú z pohľadu najmenšej miery rizika koronavírusu už dlhodobo Faerské ostrovy (aktuálna miera rizika 0,3 %) aj zásluhou masového testovania. Tam pripadalo na začiatku novembra vyše až 3 tisíc testov na milión obyvateľov (na Slovensku to bolo necelých 150 testov na milión obyvateľov.

Na druhej strane rebríčka (ako najrizikovejšie) sa tiež dlhodobo udržiava Albánsko (aktuálna miera rizika 17,3 %), kde aj v súčasnosti pripadá len niečo vyše 40 testov na milión obyvateľov, čo je najmenšie číslo v rámci celej Európy.

Slovensko sa z pohľadu miery rizika koronavírusu nachádzalo na začiatku novembra 2020 až na 27. mieste z 38 európskych krajín s mierou rizika koronavírusu na úrovni 7,6 %. Treba spomenúť, že od začiatku sledovania až do augusta 2020 patrilo Slovensko na základe toho ukazovateľa medzi najmenej rizikové európske krajiny. Zo susedných krajín sú za nami aktuálne podľa toho porovnania Poľsko (8,2 %), Ukrajina (12,6 %) a Česká republika (14,7 %). V Maďarsku je aktuálne miera rizika koronavírusu na úrovni 7,5 %, teda zhruba podobne ako na Slovensku. V susedných krajinách sa v posledných týždňoch vyvíjala miera rizika koronavírusu najdynamickejšie v Poľsku (z 2,7 % na 8,2 %), ale aj v Rakúsku (z 2,7 % na 5,1 %). Na Slovensku a v Českej republike bolo v poslednom čase zaznamenané mierne spomalenie miery rastúceho rizika koronavírusu. Zostáva len dúfať, že ten priaznivejší trend bude mať trvalejší charakter. Na Ukrajine sa miera rizika koronavírusu udržiava dlhodobo na vysokých hodnotách. Za ňou je aktuálne okrem Českej republiky a Albánska ešte Bosna a Hercegovina (16,2 %).

Podľa dostupných údajov sa miera rizika koronavírusu v prevažnej väčšine európskych krajín v posledných týždňoch zhoršovala. Relatívne stabilizovaná je miera rizika koronavírusu na Faerských ostrovoch a v Nórsku (aktuálna miera rizika 1,3 %). Len v Bielorusku a vo Švédsku bolo v posledných týždňoch zaznamenané znižovanie miery rizika koronavírusu (zo 4,3 % na 3,9 %, resp. z 5,9 % na 5,5 %).

Prípadným záujemcom  o vývoj miery rizika koronavírusu vo vybraných európskych krajinách od apríla do konca septembra 2020 odporúčam napr. aj informáciu v štatistickom časopise  https://ssad.statistics.sk/SSaD/wp-content/files/4_2020/4_2020_clanok_4_Car.pdf.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109577x
Priemerná čítanosť článkov: 2490x

Autor blogu

Kategórie