Založ si blog

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší postoj voči Rusku. Reálne sa, s určitými výhradami, nedeje nič iné, len napĺňanie volebných sľubov troch strán aktuálnej vládnej koalície.

Napriek hysterickým výkrikom na protivládnych demonštráciách provládny kandidát minulý mesiac v prezidentských voľbách porazil prozápadného diplomata. Tento výsledok výrazným spôsobom frustroval predovšetkým progresivistickú opozíciu Slovenska. Jej reakciou je príprava novej stratégie, s ktorou by chceli vyhrať v nadchádzajúcich eurovoľbách a aspoň čiastočne si pofúkať boľačky po dvoch predchádzajúcich prehrách.

Hlavným tromfom progresivcov v blížiacich sa eurovoľbách má byť pôvodne ekonomický expert, ktorý v záujme posunu kariéry postupne skĺzol do polohy politického tajtrlíka. V prostredí značne polarizovanej spoločnosti vidia progresívci príležitosť využiť nespokojnosť hlavne Ficových odporcov. K takým patrí napr. aj viac ako 63 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili na iniciatíve zbierať prostriedky na nákup streliva pre Ukrajinu.

Aj Ódorovi je jasné, že uvedené číslo stačiť nebude, tak kľúčovou úlohou pre kampaň k voľbám do Európskeho parlamentu bude podľa neho osloviť voličov mimo veľkých mestských oblastí. Chce sa porozprávať s ľuďmi aj v regiónoch, pretože teraz sú s touto vládou trochu nespokojní. Síce už dopredu vie, že blížiace sa eurovoľby priamo neovplyvnia Ficovu pozíciu doma, ale chce mu dať najavo, že sa pridal ku skupine, ktorá ho chce aspoň raz poraziť.

Dvadsať rokov členstva Slovenska v Európskej únii nesporne prinieslo aj Slovákom mnoho pozitív, o ktorých treba otvorene hovoriť. V blížiacich sa eurovoľbách je však potrebné ísť voliť aj preto, aby sa z EÚ nestala organizácia, pre ktorú je prioritou zbrojenie a neprimeraná kontrola ľudí.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 112653x
Priemerná čítanosť článkov: 2503x

Autor blogu

Kategórie