Založ si blog

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne.

Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou splatnosťou predstavoval pri aprílovej aukcii zhruba 3,6 percenta. Pri predchádzajúcej pôžičke na desať rokov na konci februára 2024 predstavoval tento výnos 3,8 percenta, takže februárová pôžička bola pre Slovensko menej výhodná ako aktuálna. Objektívne ale treba doplniť, že Slovensko má aj tak po Taliansku druhé najmenej výhodné podmienky na požičiavanie v eurozóne.

Na druhej strane si Slovensko podľa českého ekonóma Lukáša Kovandu požičiava výhodnejšie ako Česká republika. Česko si podľa neho aktuálne požičalo až o 0,76 percentuálneho bodu drahšie ako Slovensko. Predtým predstavoval tento rozdiel len 0,12 percentuálneho bodu.

Relatívne pozitívny vývoj výnosu slovenských dlhopisov aj po nedávnych prezidentských voľbách svedčí o tom, že medzinárodní investori pravdepodobne veria, že Slovensko je naďalej demokratické, nepadne do ruského vplyvu, ako aj tomu, že sa mu podarí ozdraviť verejné financie.

Uvedená informácia o aprílovej aukcii dlhopisov slovenskej vlády akosi zostala nepovšimnutá médiami hlavného prúdu a je tiež v protiklade ku aktivitám progresivistických extremistov, ktorí chcú voličov presviedčať, že Slovensko ide nesprávnym smerom.

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109698x
Priemerná čítanosť článkov: 2493x

Autor blogu

Kategórie