Založ si blog

Antiamerikanizmus na Slovensku

Antiamerikanizmus nie je len záležitosťou Slovenska. Dosť výrazné sú jeho prejavy v Európe badateľné hlavne vo Francúzsku, a to aj v dôsledku odsudzovania americkej kultúry konzumizmu.

Na Slovensku nachádza politický antiamerikanizmus živnú pôdu aj v dôsledku značného odporu Slovákov voči snahám veľmoci skôr zaťahovať krajiny do rôznych vojnových konfliktov namiesto hľadania ich mierového riešenia. Dôležitými historickými medzníkmi v náraste protiamerických nálad boli určite bombardovanie Juhoslávie v marci 1999 a invázia USA do Iraku v marci 2003. No a dôležitým akcelerátorom antiamerických nálad na Slovensku bola procedúra schvaľovania obrannej zmluvy s USA (DCA). V poslednom čase k tomu výraznou mierou prispievajú aj proamerickí tajtrlíci ich rôznymi scestnými vyjadreniami a aktivitami. Naposledy som zaregistroval napr. výzvu poslanca Krúpu na podporu petície za vyhostenie ruských agentov v záujme ochrany akýchsi „saskarských“ hodnôt.

Predstava o vývoze demokracie na americký spôsob je ďalším faktorom, ktorý tiež prispel k rastúcemu odporu ľudí voči svojskej zahraničnej politike USA, v ktorej je často uplatňovaný dvojaký meter v záujme prioritného presadzovania amerických záujmov aj na úkor spojencov. Zatiaľ si dovolil dať k tomu verejný kritický koment len francúzsky prezident Macron, ale aj šéf Európskej rady v reakcii na neho pripustil, že aj ďalší európski politici sú stále viac naklonení snahám o „strategickú autonómiu“ Európy voči Spojeným štátnom. Čerešničkou na torte je v posledných dňoch pretriasaný únik tajných dokumentov Pentagónu, v ktorých sa okrem iných pikošiek objavili aj dôkazy o pretrvávajúcom špehovaní spojencov.

Silnejúce antiamerické nálady na Slovensku sú realitou a začína si to už asi pripúšťať aj hlavný prúd. Ako určitý mierny náznak uvedomenia si potreby venovať danej problematike väčšiu pozornosť bola možno aj diskusia vo verejnoprávnej RTVS24 v relácii Večera s Havranom, 4.4.2023 (Pozri https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14084/396063).

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 108915x
Priemerná čítanosť článkov: 2475x

Autor blogu

Kategórie