Založ si blog

Menej hystérie a viac korektnej vecnej analýzy relevantných údajov

Nezmyselné iskrenie medzi premiérom a ministrom hospodárstva určite nie je dobrým príkladom pre verejnosť, ako zvládnuť chaos okolo „pandémie“ koronavírusu a ekonomicky prežiť bez fatálnych následkov. V plnej nahote sa odhaľuje nekompetentnosť vládneho kabinetu ako celku riešiť komplikované situácie na odbornej úrovni.

Veľmi nešťastne a neodborne sa pristupuje k hodnoteniu situácie s koronavírusom, keď sa predstavitelia iných názorov ako ten jediný „správny“ jednoducho označia za debilov a bláznov. Nemal by sa daný problém viac prediskutovať z viacerých uhlov pohľadu a na základe relevantných faktov? Stačí si dosadiť za viaceré neznáme premenné subjektívne konštanty a na základe takého prístupu prijímať opatrenia? Už aj priemerná inteligencia by mala pripustiť konfrontáciu relevantných argumentov na základe dostupných poznatkov.

Pokúsim sa byť aj trochu konkrétny. Stále mi v mysli rezonuje „konšpiračný“ názor, že pozitívny na koronavírus ešte neznamená chorý. Ak máme veriť číslam zo stránky https://korona.gov.sk/ o počte hospitalizovaných s potvrdeným covid19, tak 12.10.2020 to bolo na Slovensku 339 osôb pri priemernom dennom prírastku za posledný týždeň okolo 15 hospitalizovaných. Sedemdňový priemerný počet pozitívne testovaných predstavoval v tom istom čase cca 980 osôb. Znamená to 1,5 % hospitalizovaného z priemerného počtu pozitívne testovaných, alebo inak zhruba 2 hospitalizované osoby zo sto pozitívne testovaných. Toto by mala byť tá „pandemická“ situácia? Mimochodom, uvedená miera hospitalizovaných s potvrdeným covid19 je aktuálne na úrovni z prvej dekády mája 2020, kedy sa testovalo neporovnateľne menej. Bol vôbec tento fakt zohľadnený pri prijímaní aktuálnych opatrení  Úradu verejného zdravotníctva SR a Ústredného krízového štábu? Možno áno, možno nie, ale skôr asi platí to B.

Od premiéra sme sa však dozvedeli, že pri úprave opatrení opäť vsadíme na ten nezmyselný 7-dňový kĺzavý medián celkového počtu pozitívne testovaných. Na nevhodnosť  používania toho ukazovateľa som upozorňoval už niekedy v júli 2020 tak kompetentné inštitúcie ako aj média. Opätovné použitie toho nezmyselného ukazovateľa svedčí nielen o tom, že kompetentným chýbajú triviálne základy matematiky a štatistiky, ale hlavne to prezrádza absenciu racionálneho prístupu ku hľadaniu funkčných opatrení  na riešenie krízových situácií. Následne to zosilňuje nedôveru rozmyšľajúcich občanov ku naservírovaným vládnym opatreniam.  Ak k tomu pripočítame guľáš premiéra a ministrov v kompetenciách Ústredného krízového štábu, tak  to už je fakt na porazenie.

Veci by určite pomohlo, keby sa pri hľadaní efektívnych riešení krízových situácií  spojených s koronavírusom prešlo od kĺzania po povrchu problému k jeho hlbšej analýze na základe viac štruktúrovaných údajov. Tiež by bolo vhodné prestať sa sústreďovať na kvantitatívne ukazovatele o vývoji koronavírusu a viac sa zamerať na rôzne kvalitatívne ukazovatele. Na tieto účely by ale bolo vhodné nielen skvalitniť zber potrebných údajov, ale aj viac tieto údaje sprístupniť pre širšiu analytickú verejnosť. Potom by asi bolo možné aj výraznejšie skrátiť  a zefektívniť doterajšie dlhé rokovania poradných orgánov vlády v oblasti koronavírusu.

Mojim zámerom nie je vôbec zľahčovanie zákernosti koronavírusu, ani spochybňovanie všetkých prijímaných opatrení. Ako slobodne uvažujúcemu občanovi sa mi však žiada nadobudnúť pocit, že situácia okolo koronavírusu je analyzovaná objektívne na základe všetkých relevantných poznatkov.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109345x
Priemerná čítanosť článkov: 2485x

Autor blogu

Kategórie