Založ si blog

korónový kĺzavý medián je nezmysel

V súvislosti s hodnotením vývoja počtu pozitívne testovaných ľudí na koronavírus aj pri stanovení pravidiel prechodu medzi jednotlivými fázami uvoľňovania ekonomiky je na Slovensku používaný tzv. kĺzavý (7-dňový) medián z denného počtu nových nakazených za uplynulý týždeň. Stále ním operuje aj vládna stránka https://korona.gov.sk/ako-sa-budu-uvolnovat-opatrenia-uvodne-informacie/#klzavy-median a občas ešte aj niektoré média. Pritom tento ukazovateľ neposkytuje žiadnu relevantnú informáciu a jeho vypovedacia schopnosť je skôr zavádzajúca.

Použiť túto popisnú štatistickú charakteristiku na daný účel v prípade, keď sa počet testovaných osôb denne mení a je veľmi variabilný,  považujeme za odborný a hlavne vecný nezmysel. Logiku aj vecné opodstatnenie použiť kĺzavý medián na daný účel by malo len v prípade, ak by sa denne realizoval zhruba rovnaký celkový počet testov na koronavírus.

Podľa 7 dňového mediánu počtu pozitívne testovaných na koronavírus sa Slovensko nachádzalo v najkritickejšej situácii v polovici apríla, čo nezodpovedá realite. Výraznejšie sa zvyšujúce počty pozitívne testovaných na koronavírus v prvých dvoch dekádach apríla boli značne relativizované rastúcimi počtami celkovo testovaných osôb.

Reálnejší pohľad na vývoj rizika pandémie koronavírusu na Slovensku nám poskytuje vývoj podielu pozitívne testovaných na celkovom počte testovaných osôb. Podľa toho prístupu bolo na Slovensku najväčšie riziko pandémie koronavírusu zaznamenané pred záverom druhej dekády v marci 2020, kedy podiel pozitívne testovaných na celkovom počte testovaných osôb atakoval 10 %. Odvtedy je zaznamenávaný na Slovensku trend pomerne výrazného znižovania daného rizika a od poslednej dekády apríla 2020 sa pohybuje na relatívne nízkych úrovniach.

Vzhľadom na existujúce poznatky o podmienkach a vývoji testovania na koronavírus i vzhľadom na prvé hodnoty kĺzavého mediánu, boli hranice uvoľňovania slovenskej ekonomiky aj na základe tohto ukazovateľa nastavené v druhej polovici apríla 2020 skôr intuitívne ako vedecky. Použitá metodika kĺzavého mediánu je v danej situácii z môjho pohľadu veľmi diskutabilná, nie je vôbec vyargumentovaná a vecne i odborne je neakceptovateľná. Tento prístup nie je navyše použiteľný ani pre žiadne medzinárodné porovnanie.

Zámerom vyjadrenia tohto názoru je brániť stavovskú česť štatistiky a upozorniť na nekritické a nedostatočne odborné zdôvodnenie používania analytických postupov a nástrojov pri hodnotení reálnej situácie. Platí to aj o korektnom používaní mediánu ako analytického nástroja v ľubovoľnej spoločenskej oblasti. Akýkoľvek poznatok, záver či opatrenie vyznejú dôveryhodnejšie, ak sú získané na základe nie deklarovaného, ale skutočného vedeckého prístupu. Toto treba mať na zreteli aj pri hodnotení aktuálneho  rizika pandémie koronavíru a pri prijímaní potrebných opatrení.

Bolo by vhodné, aby kompetentné inštitúcie zaujali k problematike používania kĺzavého mediánu počtu pozitívne testovaných ľudí na koronavírus zásadné stanovisko. Empirické argumenty k danému problému boli publikované vo forme názoru v poslednom čísle odborného štatistického časopisu (https://ssad.statistics.sk/SSaD/index.php/slovenska-statistika-a-demografia-3-2020/).

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 107737x
Priemerná čítanosť článkov: 2506x

Autor blogu

Kategórie