Založ si blog

Okrem premiéra by sa mal láskavo porúčať aj minister zdravotníctva

Minister zdravotníctva sa nechal najnovšie počuť, že do doterajšej mozaiky údajov o vývoji situácie okolo koronavírusu, by mali pribudnúť aj údaje o testovaní pomocou antigénových testov. Toto podľa mňa svedčí o tom, že pán minister stratil schopnosť rozlišovať podstatné od nepodstatného (ak ju vôbec niekedy mal).

Prečo? Nuž, v prvom rade by som očakával, že pán minister po „mimoriadne úspešnom“  celoplošnom testovaní sústredí pozornosť na dôsledné dohľadanie kontaktov pozitívne testovaných osôb pomocou AG testov a následne uplatní stratégiu doplňujúceho testovania pomocou PCR testov. To sa akosi nedeje, ale z úradu vlády zaznieva ďalší nezmysel o potrebe nových kôl nedomyslených, nesystémových plošných testovaní ešte do Vianoc.

Ďalším dôkazom nekompetentnosti ministra zdravotníctva je prezentovaný nekonzistentný súbor  ôsmych ukazovateľov na hodnotenie aktuálnej situácie okolo koronavírusu na Slovensku. Jednoznačne tam nepatrí kĺzavý medián počtu pozitívne testovaných osôb, z už viackrát popísaných dôvodov  (https://ssad.statistics.sk/SSaD/index.php/sledovat-klzavy-median-poctu-pozitivne-testovanych-osob-na-koronavirus-je-nekorektne/). Minister zdravotníctva ticho súhlasí s nezmyselnou úlohou premiéra dostať do konca mesiaca sedemdňový kĺzavý medián pod hranicu 750 pozitívne testovaných osôb. Splnenie danej úlohy je v podstate veľmi jednoduché. Stačí len znížiť denný počet PCR testov pod požadovanú métu. Žeby sa to už aj reálne dialo? Totiž, pokles 7-dňového priemeru denného počtu PCR testov sa od 3. novembra 2020 znižuje denne v priemere o vyše 5 %. Hlavne vďaka tomu došlo začiatkom novembra k pompézne ohlásenému „zlomenému väzu“ koronavírusu.

Tak trochu zazlievam aj verejne známym dátovým analytikom, že taktiež v podstate tolerujú chorobné výplody premiéra o funkčnosti používania kĺzavého mediánu počtu pozitívne testovaných osôb pri stanovovaní pravidiel na zavádzanie a uvoľňovanie rôznych opatrení smerom k civilnému obyvateľstvu aj k ekonomike. Odborne aj vecne je kĺzavý medián počtu pozitívne testovaných osôb neakceptovateľný ukazovateľ na daný účel.

Reálna situácia okolo koronavírusu je trochu iná, ako je komunikovaná vládnymi predstaviteľmi. Zhruba od 7.11.2020 sa začali na Slovensku rozchádzať vyrovnané hodnoty 7-dňového priemeru počtu pozitívne testovaných osôb na koronavírus a hodnoty 7-dňového priemeru podielu pozitívne testovaných na celkovom počte zrealizovaných testov. Dňa 17. novembra dosiahol 7-dňový priemer podielu pozitívne testovaných na celkovom počte testovaných osôb nové maximum (20,3 %) a prekonal tak hodnotu 19,5 % z 29.10.2020. Inými slovami riziko šírenia koronavírusu na Slovensku nadväzuje aktuálne na jeho nepriaznivý trend spred vyše dvoch týždňov.

Všetky vládne opatrenia smerujúce k účinnému a efektívnemu riešeniu nie dobre sa vyvijajúcej situácie s koronavírusom na Slovensku nemôžu ignorovať  objektívne poznatky na základe zmysluplných ukazovateľov z dostupných údajov. Je tu jednoznačná výzva hlavne na ministra zdravotníctva, aby konečne vytvoril systém konzistentných ukazovateľov na sledovanie a hodnotenie aktuálnej situácie okolo koronavírusu.

Jednou z možnosti je napr. ísť cestou českého ministerstva zdravotníctva, ktoré pripravuje syntetický index na hodnotenie pandemickej situácie, vychádzajúci zo štyroch (podľa mňa ešte diskutabilných) ukazovateľov. Zohľadňovať by sa mal 14-dňový počet novo pozitívnych osôb na 100 tisíc obyvateľov, 14-dňový počet novo pozitívnych osôb nad 65 rokov na 100 tisíc obyvateľov, reprodukčné číslo šírenia koronavírusu a priemerná pozitivita na koronavírus za posledných 7 dní. Uvažuje sa o výpočte daného indexu až na okresnú úroveň. Dôležitým predpokladom je dostupnosť takto štruktúrovaných východiskových údajov.

Aj v zmysle filozofie uvedeného syntetického indexu je potrebné na Slovensku čo najskôr vypustiť sledovanie klzavého mediánu počtu pozitívne testovaných na koronavírus zo skupiny ôsmych prezentovaných ukazovateľov a upustiť od jeho pasovania do pozície kľúčového ukazovateľa pri rozhodovaní o uvoľňovaní epidemiologických opatrení. Očakávať však od terajšieho ministra zdravotníctva výraznejší kvalitatívny posun pri monitorovaní a hodnotení vývoja koronavírusu na Slovensku je asi len zbožné snívanie. Preto riešením by bolo uvoľniť miesto jednoznačne schopnejšej osobe na čele ministerstva zdravotníctva.

Niektorých diskutujúcich ubezpečujem, že o mojich názoroch stále  platí to, čo som uviedol v závere môjho predchádzajúceho blogu.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109557x
Priemerná čítanosť článkov: 2490x

Autor blogu

Kategórie