Založ si blog

Pohľad na slovenské celoplošné testovanie

Pri hodnotení celoplošného testovania je vhodné zobrať do úvahy vývoj miery pozitívne testovaných na koronavírus na Slovensku jednak v kontexte s jej vývojom v okolitých krajinách, detailnejšie sa pozrieť na krivku miery pozitivity na Slovensku aj z regionálneho pohľadu a zohľadniť tiež názory zahraničných odborníkov.

Absolútne neobstojí oficiálna rétorika, podľa ktorej sme celoplošným testovaním predišli nepriaznivému českému scenáru. Z dostupných údajov vyplýva, že Slovensko ako prvé v strednej Európe zaznamenalo trend spomaľovania medzi-týždňového rastu kumulovanej miery pozitívne testovaných osôb už v polovici októbra 2020 (teda už zhruba týždeň pred pilotným testovaním a 2 týždne pred prvým kolom celoplošného testovania).

Vývoj miery pozitívne testovaných na Slovensku po celoplošnom testovaní preto nemožno spájať výlučne s pilotným ani celoplošným testovaním, nakoľko takmer rovnakú dynamiku mal aj v Českej republike, kde podobné experimenty neabsolvovali.

Vývoj miery pozitívne testovaných na celom Slovensku som sledoval pomocou 14-denného priemeru podielu pozitívne testovaných osôb na celkovom počte vykonaných PCR testov. Takto sa dá získať časový rad údajov o miere pozitívne testovaných osôb s relatívne vyrovnanými hodnotami.

14-dňový priemer podielu pozitívne testovaných osôb na koronavírus sa na Slovensku vyvíjal nasledovne:

  • Na konci októbra 2020 (29.10.2020, t. j. v prvý deň celoplošného testovania) dosiahol tento ukazovateľ prvý vrchol na úrovni 17,8 %.
  • Nasledovalo zhruba dvojtýždňové spomaľovanie rastu a stagnácia.
  • Od 15.11.2020 sa začali hodnoty daného ukazovateľa opäť zvyšovať.
  • Nové maximum dosiahol tento ukazovateľ 24.11.2020 na úrovni 18,8 %.
  • Potom nasledovalo mierne znižovanie 14-dňového priemeru miery pozitívne testovaných až do začiatku decembra 2020 na úroveň 16,9 %.
  • Aktuálne sa rast 14-dňového priemeru miery pozitívne testovaných osôb na koronavírus postupne pomaly zvyšuje a 11.12.2020 dosiahol tento ukazovateľ hodnotu 18,2 %. Znamená to prekonanie hodnoty prvého vrcholu z 29.10.2020 a atakovanie hodnoty doterajšieho maxima z 24.11.2020.

Z uvedených čísel vyplýva, že pilotné a následné celoplošné testovanie malo určitý vplyv na vývoj miery pozitívne testovaných na koronavírus, ale na základe časových súvislosti možno opäť konštatovať, že spomalený vývoj miery pozitívne testovaných osôb nebol len výsledkom pilotného a celoplošného testovania, ale zrejme aj dôsledkom prijatých opatrení na boj s koronavírusom ešte v prvej polovici októbra 2020. Dôležitú rolu zohral aj relatívne vysoký počet vykonaných PCR testov na prelome mesiacov októbra a novembra 2020. Vtedy sa v priebehu dvoch týždňov realizovalo v priemere takmer 15 tisíc PCR testov denne, ale v týždňoch na prelome novembra a decembra sa realizovalo len necelých 9 tisíc PCR testov.

Ešte jeden pohľad môže poskytnúť zaujímavé poznatky o účinnosti celoplošného testovania, a to prostredníctvom ukazovateľa prírastkov 7-dňovej incidencie koronavírusu na 10 tisíc obyvateľov v pilotne testovaných okresoch.

V troch pilotných okresoch (DK, NO a BJ) sa znížil prírastok 7-dňovej incidencie koronavírusu na 10 tisíc obyvateľov už v čase pilotného testovania. S týždenným odstupom pokračovalo znižovanie prírastku sledovanej pozitivity a najvýraznejšie sa znížil prírastok v okresoch Tvrdošín a Námestovo. Uvedené poznatky tiež potvrdzujú, že zlepšovanie pandemickej situácie v inkriminovaných okresoch neboli len výsledkom organizovaného testovania.

Hodnotenie slovenského celoplošného testovania je aj z pohľadu zahraničných odborníkov pomerne nejednoznačné. Aj relatívne pozitívne hodnotenie expertov z Londýnskej vysokej školy hygieny a tropickej medicíny obsahuje dôvetok, že k zníženiu šírenia nákazy koronavírusu na Slovensku prispeli aj tvrdé karanténne opatrenia, ktoré boli prijaté už v prvej polovici októbra 2020.

V diskusii o celoplošnom testovaní na Slovensku stále dominujú emócie a chýba jej viac odbornosti. Jednoznačne chýba relevantná odborná štúdia, ktorá by komplexne vyhodnotila celoplošné testovanie. Dostupná štúdia nezávislých laboratórnych diagnostikov (https://lekarskenoviny.sk/index.php/2020/12/06/spravna-laboratorna-prax-a-vysledky-plosneho-testovania-na-covid-19-na-slovensku/) hodnotí celoplošné testovanie skôr negatívne.

Reálne údaje o vývoji kumulovanej miery pozitívne testovaných osôb, odborná štúdia slovenských laboratórnych diagnostikov, ale aj medzinárodné ohlasy na slovenské pilotné testovanie poskytujú fakty, na základe ktorých je možné prehlásiť, že celoplošné testovanie na slovenský spôsob bolo relatívne málo medicínsky účinné a pomerne vysoko neefektívne vzhľadom na vynaložené ľudské, materiálne a celkové finančné prostriedky.

Diskusiu o téme celoplošného testovania by od intuitívnej na profesionálnejšiu úroveň posunulo hlavne zverejnenie odborne posúdenej oficiálnej štúdie s komplexným vyhodnotením výsledkov tejto náročnej akcie, ale aj stanovisko takých relevantných inštitúcií ako je Útvar hodnoty za peniaze pri MF SR a Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 108984x
Priemerná čítanosť článkov: 2477x

Autor blogu

Kategórie