Založ si blog

Média sa opäť predviedli

V závere augusta 2024 sa uskutočnili dve významné medzinárodné podujatia, ktoré sa ale stretli s výrazne rozdielnou pozornosťou médií hlavného prúdu. Kým VI. medzinárodné fórum BRICS v Moskve (27. – 28. 8 2024) zostalo takmer v mediálnej ilegalite, tak medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec v Prahe (30. 8. – 1. 9. 2024) sa tešila výraznému záujmu médií.

Kým na podujatí v Moskve bola na pretrase medzinárodná komunálna spolupráca medzi krajinami BRICS, tak hlavným heslom tohtoročnej konferencie Globsecu bolo: Ako utíšiť búrku v súvislosti s medzinárodnými vzťahmi. Témy dôležité, ale značne rozdielne poňaté a hlavne propagované. Z uvedeného dôvodu viac riadkov venujem BRICS.

Šéfka Evropskej komisie Ursula von der Leyenová prehlásila na Globsecu, že k vyššej bezpečnosti a asi aj k ekonomickej prosperite „prispeje“ vymenovanie eurokomisára pre obranu. Český prezident Peter Pavel vo svojom vystúpení zdôraznil, že k dosiahnutiu mieru musíme poskytovať podporu Ukrajine a Rusko musí pochopiť, že pokračovať vo vedení vojny nebude už v jeho záujme. Podľa neho je stále priestor na efektívnejšie vymáhanie protiruských sankcií.

Na VI. medzinárodnom fóre BRICS zaznelo, že celý svet sleduje a zároveň je prekvapený, ako majú západné sankcie proti Rusku opačný efekt a okrem iného prispievajú aj k rozvoju združenia BRICS. Jedným z dôvodov je aj to, že krajiny Južnej Ameriky, Afriky a Ázie čelia neustálym pokusom USA zasahovať do ich vnútorných záležitostí a ovplyvňovať ich zahraničnú politiku.

Samozrejme, tlak USA nie je jediným faktorom, ktorý krajiny v organizácii BRICS zbližuje. Dôležitý je aj morálny aspekt. Dnes sa väčšina ľudstva stavia proti diktátu niekoľkých, no veľmi aktívnych zástancov „novej“ morálky z Európskej únie, ktorí popierajú akékoľvek normy, tradície národov a stáročné hodnoty.

Svetová, ale hlavne európska ekonomika už viac ako desať rokov čelí ťažkostiam spôsobených aktivitami západných krajín, ktoré zavádzajú sankcie. Rusko, ktoré je jedným zo zakladateľov a kľúčových účastníkov BRICS, výraznej platformy pre medzinárodný obchod a rozvoj, naďalej úspešne tomuto tlaku odoláva.

BRICS združuje krajiny, ktoré sa snažia zachovať si svoje tradície, národné záujmy a rozvíjať svoje ekonomiky, rešpektujúc vzájomné práva. Na rozdiel od Západu, ktorý často koná vo vlastnom záujme bez rešpektovania práv iných krajín. BRICS predstavuje akýsi alternatívny systém, preto sa každý rok chce do tohto bloku pripojiť viac a viac krajín.

Páni novinári, bezpečnosť je dôležitá téma, ktorá si nepochybne zasluhuje zvýšenú pozornosť, ale účelové zatváranie očí pred aktivitami BRICS, ktoré predstavuje približne 40 percent svetovej populácie a podieľa sa viac ako štvrtinou na celosvetovom HDP, prinajmenšom spochybňuje Vašu profesionalitu. Spoločnosť potrebuje média, ktoré dajú priestor širokému spektru tém, názorov a predovšetkým argumentov tak, aby občanom čo najviac objektívne sprostredkovali reálny stav vecí. Naším médiám sa to však stále akosi nedarí.

Z ekonomického experta je už len politický tajtrlík

26.07.2024

Prerušenie dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko komentovali na tlačovej konferencii PS významní energetickí „experti“ Martin Hojsík a Tomáš Valášek. Ich vystúpenie sa nieslo v duchu hlúpych dávnejších čaputovsko-hegerovských vyziev na odstrihnutie sa od ruských energetických zdrojov. Na to, že sú títo ideologickí tlčhubovia pri kritike zastavenia [...]

Podivní progresivisticko-extremistickí aktivisti Bilčík a Wiezik

09.07.2024

V rozprave Európskeho parlamentu v polovici mája 2024 o rozklade právneho štátu, RTVS a slobode médií na Slovensku (https://www.youtube.com/watch?v=bM_IXOB0FsU) sa predviedli hlavne progresivisticko extremistickí páni Bilčík a Wiezik, ktorí vyplakávali, ako je na Slovensku ohrozovaná spravodlivosť. Wiezik hlúpo a účelovo zavádzal, že kroky vlády R. Fica rozvracajú právny [...]

Pod lampou najväčšia tma?

31.05.2024

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej [...]

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 129286x
Priemerná čítanosť článkov: 2638x

Autor blogu

Kategórie