Založ si blog

Pod lampou najväčšia tma?

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej analýzy bola cena za dávku, s ktorou súhlasila predsedníčka Európskej komisie, 15-krát vyššia ako výrobné náklady – čo znamená, že EÚ preplatila vakcíny o desiatky miliárd eur. Olej do ohňa pridali aj noviny New York Times, ktoré neskôr informovali, že pani predsedníčka osobne vyjednala obchod prostredníctvom niekoľkých textových správ a telefonátov s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom.

Po prepuknutí jedného z najväčších škandálov v histórii EÚ pod názvom „Pfizergate“ však Ursula von der Leyenová aj Európska komisia odmietla odovzdať textové správy – nielen novinárom, ale dokonca aj ombudsmanovi EÚ a Dvoru audítorov EÚ.

Európska prokuratúra (EPPO), nezávislý orgán EÚ zodpovedný za vyšetrovanie a stíhanie finančných trestných činov, potvrdila, že dostala „výnimočne vysoký počet správ a sťažností“ so žiadosťou, aby prešetrila nákup vakcín proti Covid-19 v Európskej únii a koncom roka 2022 oznámila, že začala vyšetrovanie procesu obstarávania pandémie (hoci nie konkrétne Pfizergate). Vzhľadom na doterajšie kroky EPPO sa vynára otázka, či mala niekedy vôbec záujem o skutočné vyšetrovanie tejto aféry, alebo či sa skôr nesnaží kryť von der Leyenovú. Nemecký europoslanec Martin Sonneborn sa prostredníctvom Berliner Zeitung pýta: Prečo EPPO, ktorá je podriadená komisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi a predsedníčke Komisie von der Leyenovej, potrebuje rok a pol na prehľadanie jej kancelárie v budove Komisie a skonfiškovanie jej pracovného mobilného telefónu, aby si mohla prezerať SMS správy od spoločnosti Pfizer?

Doterajší laxný prístup EPPO k nezávislému vyšetrovaniu kauzy Pfizergate možno chápať ako pokus o jej odloženie na obdobie po voľbách do EÚ a po procese nominácie na nového predsedu Komisie. Na prvý pohľad je táto taktika úspešná. Avšak kauza Pfizergate nie je izolovaným incidentom, ale odrazom skutočnej povahy európskych inštitúcií, ktoré sa stali útočiskom, kde sa nevolení politici a vedúci predstavitelia rôznych spoločností môžu uzavrieť do bublín ďaleko od zvedavých očí a bez prekážok obchádzať transparentnosť a právny štát. Zostáva len dúfať, že už v najbližších eurovoľbách sa proti takým praktikám vyslovia voliči naprieč Európou.

Je pozoruhodné, že progresivistickým zástupcom Slovenska v Európskom parlamente takáto do očí bijúca netransparentnosť a bezprávie neprekáža, ale na jeho pôdu ťahajú nedoriešené domáce pseudoproblémy.

Viac na https://unherd.com/2024/05/pfizergate-could-still-topple-von-der-leyen/

Ódor sa vyžaloval pre The Guardian

02.05.2024

Predvolebné slogany slovenskej opozície pred eurovoľbami obsahujú v britskom denníku (https://www.theguardian.com/world/2024/may/02/slovakia-opposition-hopes-european-vote-will-put-brakes-on-populist-pm-robert-fico) pseudoobavy, že Slovensko kráča cestou preč od právneho štátu, že útočí na „slobodné“ média a mimovládne organizácie, ale aj že zaujíma priateľskejší [...]

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hory / Turistika /

Poľská turistka uviazla v ťažkom teréne vo Vysokých Tatrách, noc prečkala v horách

23.06.2024 20:05

Keďže 49-ročná žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica

V ruskom Dagestane sa strieľalo, horeli synagógy. Zomrelo šesť policajtov a pravoslávny kňaz

23.06.2024 18:28, aktualizované: 20:20

Dagestanský prezident Sergej Melikov uviedol, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

blesk. búrka

Silné búrky si počas víkendu vyžiadali v Poľsku najmenej troch zranených

23.06.2024 18:07

Záchranné zložky mali takmer 2 200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách.

Andrej Babiš

Prieskum: Júnové voľby v Česku by s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO

23.06.2024 15:40

Prieskum odhadol volebnú účasť na 59 percent.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 116565x
Priemerná čítanosť článkov: 2534x

Autor blogu

Kategórie