Založ si blog

John Mearsheimer vidí vojnu na Ukrajine ako dlhodobú hrozbu.

John Mearsheimer je považovaný za svetovú politologickú špičku. Pôsobí ako profesor politológie v ústave R. Wendella Harrisona na Chicagskej univerzite. Je ostentatívne ignorovaný mainstreamom, hoci sa prakticky potvrdilo všetko, čo predpovedal ohľadne vývoja na Ukrajine už v rokoch 2008 a 2014.

V rozhovore pre americký web The Grayzone (https://thegrayzone.com/2023/07/30/john-mearsheimer-ukraine-war-is-a-long-term-danger/) vyslovil viacero myšlienok na zamyslenie.
• Kríza vypukla 22. februára 2014, keď Rusi dali jasne najavo, že považujú úvahu o Ukrajine v NATO za ich existenčné ohrozenie.
• Hlavnou príčinou tejto vojny sú pokrytecké sľuby západných krajín, že sa Ukrajina stane členskou krajinou NATO.
• Rusi sa snažili vyhnúť konfliktu, hoci tomu pod vplyvom propagandy mnoho ľudí neverí.
• Západ, ale predovšetkým Američania neboli ochotní o vznikajúcom probléme vyjednávať, lebo im o serióznu dohodu nikdy nešlo.
• Aktuálne sú obe strany konfliktu odhodlané vyhrať a je len veľmi ťažké si predstaviť, že by sa začalo vyjednávať o nejakej zmysluplnej mierovej dohode.
• Nerealistické vyvolávanie nádejí Západu o výhre Ukrajiny hrá kľúčovú rolu pri povzbudzovaní Rusov, aby ju zničili.
• Rusi tiež nevyhrajú rozhodujúcim spôsobom, môžu v najlepšom prípade získať „ošklivé“ víťazstvo v podobe studeného mieru, ktorý bude veľmi vrátky.
• Kritickým je neustále eskalovanie vojnového napätia na Ukrajine zo strany Západu.
• Ak by Rusi v konflikte prehrávali a mali pocit, že sú na pokraji vyradenia spomedzi veľmoci, je vysoká pravdepodobnosť, že by na Ukrajine použili aj jadrové zbrane a pokúsili sa tak zobudiť Západ. A to je už desivá vízia.

Nájde sa v tomto nestabilnom období sila, ktorá by dokázala primäť zainteresované strany v ukrajinskom konflikte k otvoreniu odbornej diskusie o objektívnych príčinách jeho vzniku? Alebo ich zobudí až novodobá Hirošima?

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109663x
Priemerná čítanosť článkov: 2492x

Autor blogu

Kategórie