Založ si blog

Kiežby bola pandémia koronavírusu už minulosťou

Epidemická situácia sa aktuálne, chvalabohu, v globále zlepšuje, ale odborníci už teoretizujú o možnom príchode ďalších vĺn pandémie. Teraz nastal čas na obzretie sa na už vyše dvojročnú skúsenosť so sledovaním a hodnotením epidemickej situácie.

V aktuálnom čísle vedeckého časopisu Slovenská štatistika a demografia je aj príspevok Hľadanie účinných metód a nástrojov na hodnotenie epidemickej situácie. Autor príspevku sa pokúsil zovšeobecniť určité zaujímavé empirické poznatky, ktoré by mohli byť prípadne užitočné pri relatívne spoľahlivom sledovaní a hodnotení  epidemickej situácie aj v nasledujúcich mesiacoch. Pre menej trpezlivých ponúkam len stručnú rešerš a tí trpezlivejší môžu nájsť celý príspevok na https://ssad.statistics.sk/SSaD/wp-content/files/2_2022/2_2022_clanok_2_Car.pdf.

V prvej časti príspevku je poukázané na určité nedostatky ukazovateľa počet novo pozitívne testovaných osôb. Hlavná výhrada na margo uvedeného ukazovateľa spočíva v tom, že samostatné použitie tohto ukazovateľa prináša často nepresnú a v mnohých prípadoch až zavádzajúcu informáciu. Výhrada je demonštrovaná na príklade pravidelne denne oficiálne zverejňovaného prehľadu o počte pozitívne testovaných osôb pomocou PCR testov za kraje. Uvedenie údaja len o počte pozitívne testovaných osôb bez poznania ďalších potrebných súvislosti môže pôsobiť na bežného občana výrazne zmätočne.

Ďalšia časť príspevku sa pozastavuje nad skončením používania predtým veľmi frekventovaného ukazovateľa reprodukčné číslo. Autor príspevku vyslovuje úvahu, že za zrušením daného ukazovateľa môže byť jeho zavádzajúca vypovedacia schopnosť. Oficiálne zdôvodnenie zrušenia ukazovateľa reprodukčné číslo nie je známe ani po oslovení zodpovedných inštitúcií. Riešením by nemalo byť úplné zrušenie daného ukazovateľa, ale hľadanie možnosti ako vytvoriť podobný ukazovateľ, ktorý by reálnejšie reflektoval vývoj epidemickej situácie. V príspevku je navrhnutý ukazovateľ vážené reprodukčné číslo šírenia koronavírusu, ktorého hodnoty jednoznačne korelujú s hodnotami ukazovateľa miera pozitívne testovaných osôb.

Časť zameraná na stručné zhodnotenie ostatných vĺn pandémie koronavírusu podľa vybraných ukazovateľov akcentuje potrebu vytvorenia systému obmedzeného počtu vhodných  a vzájomne konzistentných ukazovateľov, ktoré poskytnú aj verejnosti zrozumiteľné a užitočné informácie o globálnom vývoji epidemickej situácie.

Nad rámec predstaveného príspevku ponúkam empirický poznatok z posledných týždňov, podľa ktorého sa popri aktuálnom zlepšovaní celkovej epidemickej situácie opomína fakt, že sa dosť výrazne zvyšuje najmä podiel pozitívne testovaných viac rizikových starších osôb nad 55 rokov a v poslednom týždni zvlášť osôb nad 65 rokov (tmavomodrá čiara). Tento poznatok dosť jednoznačne vyplýva z priloženého grafu.

Výrazne rastúci podiel pozitívne testovaných starších ľudí v posledných týždňoch by mal byť podnetom ku okamžitému zvýšeniu osvety zo strany ministerstva zdravotníctva k tejto skupine obyvateľstva jednak v záujme zvýšenia ich obozretnosti pri spoločenských kontaktoch, ale možno aj pri propagovaní ochrannej vakcinácie proti C-19. Totiž, aj v posledných týždňoch ešte stále zomiera na Slovensku na C-19 denne v priemere okolo 15 osôb, z ktorých väčšina s veľkou pravdepodobnosťou predstavuje starších a nezaočkovaných.

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109471x
Priemerná čítanosť článkov: 2488x

Autor blogu

Kategórie