Založ si blog

Koronavírus na Slovensku a v Európe

Obrovské množstvo rôznych informácií o koronavíruse je nám servírované dennodenne zo všetkých strán. Všetci by sme boli určite najšťastnejší, keby už bolo po tomto cirkuse, ale ešte nejaký ten čas nás to bude otravovať. Skúsme preto, pre narušenie už takmer každodenného stereotypu hodnotenia zlej situácie na Slovensku, pozrieť sa aj tak trochu za humná. Pozrime sa na to, ako sa vyvíjala miera rizika koronavírusu (podiel kumulovaného počtu pozitívne testovaných na celkovom kumulovanom počte testovaných osôb v percentách) na Slovensku aj z pohľadu Európy. Zaujímajú nás hlavne susedné krajiny a tak trochu aj krajiny, ktoré v súvislosti s tou pliagou boli v médiách výraznejšie frekventované.  Pozrel som sa na čísla získané z https://www.worldometers.info/coronavirus/ od konca septembra 2020 do začiatku novembra 2020 v týždňových intervaloch.

Jednoznačnou jednotkou v Európe sú z pohľadu najmenšej miery rizika koronavírusu už dlhodobo Faerské ostrovy (aktuálna miera rizika 0,3 %) aj zásluhou masového testovania. Tam pripadalo na začiatku novembra vyše až 3 tisíc testov na milión obyvateľov (na Slovensku to bolo necelých 150 testov na milión obyvateľov.

Na druhej strane rebríčka (ako najrizikovejšie) sa tiež dlhodobo udržiava Albánsko (aktuálna miera rizika 17,3 %), kde aj v súčasnosti pripadá len niečo vyše 40 testov na milión obyvateľov, čo je najmenšie číslo v rámci celej Európy.

Slovensko sa z pohľadu miery rizika koronavírusu nachádzalo na začiatku novembra 2020 až na 27. mieste z 38 európskych krajín s mierou rizika koronavírusu na úrovni 7,6 %. Treba spomenúť, že od začiatku sledovania až do augusta 2020 patrilo Slovensko na základe toho ukazovateľa medzi najmenej rizikové európske krajiny. Zo susedných krajín sú za nami aktuálne podľa toho porovnania Poľsko (8,2 %), Ukrajina (12,6 %) a Česká republika (14,7 %). V Maďarsku je aktuálne miera rizika koronavírusu na úrovni 7,5 %, teda zhruba podobne ako na Slovensku. V susedných krajinách sa v posledných týždňoch vyvíjala miera rizika koronavírusu najdynamickejšie v Poľsku (z 2,7 % na 8,2 %), ale aj v Rakúsku (z 2,7 % na 5,1 %). Na Slovensku a v Českej republike bolo v poslednom čase zaznamenané mierne spomalenie miery rastúceho rizika koronavírusu. Zostáva len dúfať, že ten priaznivejší trend bude mať trvalejší charakter. Na Ukrajine sa miera rizika koronavírusu udržiava dlhodobo na vysokých hodnotách. Za ňou je aktuálne okrem Českej republiky a Albánska ešte Bosna a Hercegovina (16,2 %).

Podľa dostupných údajov sa miera rizika koronavírusu v prevažnej väčšine európskych krajín v posledných týždňoch zhoršovala. Relatívne stabilizovaná je miera rizika koronavírusu na Faerských ostrovoch a v Nórsku (aktuálna miera rizika 1,3 %). Len v Bielorusku a vo Švédsku bolo v posledných týždňoch zaznamenané znižovanie miery rizika koronavírusu (zo 4,3 % na 3,9 %, resp. z 5,9 % na 5,5 %).

Prípadným záujemcom  o vývoj miery rizika koronavírusu vo vybraných európskych krajinách od apríla do konca septembra 2020 odporúčam napr. aj informáciu v štatistickom časopise  https://ssad.statistics.sk/SSaD/wp-content/files/4_2020/4_2020_clanok_4_Car.pdf.

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

Pretlak politických obmedzencov v Európe je stále vysoký

18.03.2024

Britský denník The Telegraph napísal, že Emmanuel Macron od začiatku ukrajinského konfliktu navrhoval Moskvu „neponižovať“ a udržiavať s ňou diplomatické styky. Teraz sa však vyhráža vyslaním vojakov na Ukrajinu, čím podnecuje eskaláciu konfliktu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs nechcel zaostať za poslednými militantnými úvahami úbožiaka Emmanuela Macrona a ako [...]

Niektorým Američanom to už dochádza

15.02.2024

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti. Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 104428x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Autor blogu

Kategórie