Založ si blog

Koronavírus na Slovensku a v Európe

Obrovské množstvo rôznych informácií o koronavíruse je nám servírované dennodenne zo všetkých strán. Všetci by sme boli určite najšťastnejší, keby už bolo po tomto cirkuse, ale ešte nejaký ten čas nás to bude otravovať. Skúsme preto, pre narušenie už takmer každodenného stereotypu hodnotenia zlej situácie na Slovensku, pozrieť sa aj tak trochu za humná. Pozrime sa na to, ako sa vyvíjala miera rizika koronavírusu (podiel kumulovaného počtu pozitívne testovaných na celkovom kumulovanom počte testovaných osôb v percentách) na Slovensku aj z pohľadu Európy. Zaujímajú nás hlavne susedné krajiny a tak trochu aj krajiny, ktoré v súvislosti s tou pliagou boli v médiách výraznejšie frekventované.  Pozrel som sa na čísla získané z https://www.worldometers.info/coronavirus/ od konca septembra 2020 do začiatku novembra 2020 v týždňových intervaloch.

Jednoznačnou jednotkou v Európe sú z pohľadu najmenšej miery rizika koronavírusu už dlhodobo Faerské ostrovy (aktuálna miera rizika 0,3 %) aj zásluhou masového testovania. Tam pripadalo na začiatku novembra vyše až 3 tisíc testov na milión obyvateľov (na Slovensku to bolo necelých 150 testov na milión obyvateľov.

Na druhej strane rebríčka (ako najrizikovejšie) sa tiež dlhodobo udržiava Albánsko (aktuálna miera rizika 17,3 %), kde aj v súčasnosti pripadá len niečo vyše 40 testov na milión obyvateľov, čo je najmenšie číslo v rámci celej Európy.

Slovensko sa z pohľadu miery rizika koronavírusu nachádzalo na začiatku novembra 2020 až na 27. mieste z 38 európskych krajín s mierou rizika koronavírusu na úrovni 7,6 %. Treba spomenúť, že od začiatku sledovania až do augusta 2020 patrilo Slovensko na základe toho ukazovateľa medzi najmenej rizikové európske krajiny. Zo susedných krajín sú za nami aktuálne podľa toho porovnania Poľsko (8,2 %), Ukrajina (12,6 %) a Česká republika (14,7 %). V Maďarsku je aktuálne miera rizika koronavírusu na úrovni 7,5 %, teda zhruba podobne ako na Slovensku. V susedných krajinách sa v posledných týždňoch vyvíjala miera rizika koronavírusu najdynamickejšie v Poľsku (z 2,7 % na 8,2 %), ale aj v Rakúsku (z 2,7 % na 5,1 %). Na Slovensku a v Českej republike bolo v poslednom čase zaznamenané mierne spomalenie miery rastúceho rizika koronavírusu. Zostáva len dúfať, že ten priaznivejší trend bude mať trvalejší charakter. Na Ukrajine sa miera rizika koronavírusu udržiava dlhodobo na vysokých hodnotách. Za ňou je aktuálne okrem Českej republiky a Albánska ešte Bosna a Hercegovina (16,2 %).

Podľa dostupných údajov sa miera rizika koronavírusu v prevažnej väčšine európskych krajín v posledných týždňoch zhoršovala. Relatívne stabilizovaná je miera rizika koronavírusu na Faerských ostrovoch a v Nórsku (aktuálna miera rizika 1,3 %). Len v Bielorusku a vo Švédsku bolo v posledných týždňoch zaznamenané znižovanie miery rizika koronavírusu (zo 4,3 % na 3,9 %, resp. z 5,9 % na 5,5 %).

Prípadným záujemcom  o vývoj miery rizika koronavírusu vo vybraných európskych krajinách od apríla do konca septembra 2020 odporúčam napr. aj informáciu v štatistickom časopise  https://ssad.statistics.sk/SSaD/wp-content/files/4_2020/4_2020_clanok_4_Car.pdf.

Z ekonomického experta je už len politický tajtrlík

26.07.2024

Prerušenie dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko komentovali na tlačovej konferencii PS významní energetickí „experti“ Martin Hojsík a Tomáš Valášek. Ich vystúpenie sa nieslo v duchu hlúpych dávnejších čaputovsko-hegerovských vyziev na odstrihnutie sa od ruských energetických zdrojov. Na to, že sú títo ideologickí tlčhubovia pri kritike zastavenia [...]

Podivní progresivisticko-extremistickí aktivisti Bilčík a Wiezik

09.07.2024

V rozprave Európskeho parlamentu v polovici mája 2024 o rozklade právneho štátu, RTVS a slobode médií na Slovensku (https://www.youtube.com/watch?v=bM_IXOB0FsU) sa predviedli hlavne progresivisticko extremistickí páni Bilčík a Wiezik, ktorí vyplakávali, ako je na Slovensku ohrozovaná spravodlivosť. Wiezik hlúpo a účelovo zavádzal, že kroky vlády R. Fica rozvracajú právny [...]

Pod lampou najväčšia tma?

31.05.2024

Nikto nestelesňuje elitársku povahu EÚ lepšie ako úradujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Jej rozhodnutie z apríla 2021, že sama podpíše dohodu v hodnote 35 miliárd eur na nákup 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer, je názorným príkladom svojvôle a nedostatku zodpovednosti vysokého politika aj celého systému Európskej únie. Podľa jednej [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 123670x
Priemerná čítanosť článkov: 2576x

Autor blogu

Kategórie