Založ si blog

Americká zahraničná politika očami Jeffrey D. Sachsa

V posledných 20 rokoch zlyhal každý hlavný cieľ americkej zahraničnej politiky. Taliban sa vrátil k moci po 20 rokoch americkej okupácie Afganistanu. Po Saddámovi sa Irák stal závislým na Iráne. Sýrsky prezident Bašár al-Asad zostal pri moci napriek snahe CIA o jeho zvrhnutie. Líbya upadla do nekonečnej občianskej vojny potom, čo misia NATO pod vedením USA zvrhla Muammara al-Kaddáfího. Ukrajina nenaplnila v roku 2023 na bojisku s Ruskom zbožné očakávania potom, čo USA v roku 2022 tajne prekazili pripravenú mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou.

V posledných dňoch sú USA globálne izolované vo svojej podpore genocídnych akcií Izraela proti Palestíncom, pričom hlasovali proti rezolúcii Valného zhromaždenia OSN o prímerí v Gaze, ktorú podporilo 153 krajín s 89 percentami svetovej populácie a proti ktorým sú iba USA a 9 malých krajín s menej než jedným percentom svetovej populácie.

Americké vojny nie sú vedené ľudovou požiadavkou, ale rozhodnutiami zhora, čo je sprevádzané starostlivou vládnou propagandou. Tá je navyše posilňovaná think-tankami, ktoré žijú z darov vojenských koncernov a aj zahraničných vlád, ktoré sú súčasťou amerických podvodných operácií.

Strašný je cynizmus, keď sa zneužívajú územia rôznych krajín, ako aktuálne napr. Ukrajina, aby sa tam viedli americké vojny bez toho, aby žiadne americké vrecia na tela nepokazili americkú propagandistickú mašinériu. Túto zvrátenosť potvrdil aj demokratický senátor Richard Blumenthal, ktorý obhajoval americkú vojenskú pomoc Ukrajine ako dobre vynaložené peniaze, pretože je „bez jediného zraneného alebo strateného amerického vojaka“.

Naliehavou úlohou je podľa J. D. Sachsa prepracovať americkú zahraničnú politiku, ktorá je tak zlomená, skorumpovaná, podvodná, spôsobuje obrovský vládny dlh a navyše tlačí svet bližšie k jadrovému Armageddonu. Preto vo verejnom záujme Američanov by nemalo byť zvyšovanie vojenských výdajov, ale nastolenie diplomacie a mieru.

Podrobnejšie v https://www.commondreams.org/opinion/corruption-of-us-foreign-policy

Nie ideál, ale žiadna katastrofa

16.04.2024

Aprílová aukcia dlhopisov slovenskej vlády dopadla relatívne úspešne. Od medzinárodných investorov si požičala celkom 681,5 miliónov eur. Pritom celkový dopyt investorov bol ešte o viac ako 500 miliónov eur vyšší. Značný záujem o slovenské dlhopisy je spôsobený aj jedným z najvyšších výnosov v eurozóne. Výnos na slovenskom vládnom dlhopise s desaťročnou [...]

Nechali sa tajné služby zneužiť eurohujermi?

06.04.2024

Značne nekompetentná ekonomická aj bezpečnostná politika predstaviteľov EÚ vyústila až do obáv o výsledky letných volieb do Európskeho parlamentu. Vysokí predstavitelia EÚ, niektorých štátov a média zašli v panike až tak ďaleko, že pustili do éteru obvinenie Ruska zo šírenia dezinformácií a platenia politikov v Európe s cieľom ovplyvniť výsledky týchto volieb. [...]

Hľadanie pravdy je šancou nájsť mier

04.04.2024

Zatiaľ len sporadicky, a to takmer výlučne na stránkach alternatívnych médií, sa dá prečítať úvaha o tom, ako sa mainstreamové spravodajstvo o dôležitých politických záležitostiach často dostáva až do účelovej propagandy. Nemecký politický veterán Oskar Lafontaine aplikuje orwellovskú myšlienku o častých snahách politikov a médií presviedčať verejnosť o tom, [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 109849x
Priemerná čítanosť článkov: 2497x

Autor blogu

Kategórie