O nesvojprávnej Európe

25. februára 2023, mikic, Nezaradené

Rok po nezmyselnej vojne na Ukrajine stále počúvame, že Rusko nesmie vyhrať, ale na druhej strane majú už aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz čoraz väčšie pochybnosti o schopnosti Ukrajincov aspoň dobyť späť celé územie obsadené Ruskom. Zdôverili sa s tým ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému na stretnutí začiatkom februára 2023 v Paríži a zároveň mu naznačili, že by mal začať uvažovať o mierových rozhovoroch s Moskvou a informovať o tom aj všemohúceho Joea. Volodymyra to asi nepotešilo, lebo doteraz úlohy pre európsku politickú „elitu“ rozdával on.

Volodymyr o jeho domácej úlohe asi nestihol informovať Joea počas jeho návštevy Kyjeva, preto sa následné stretnutia vrcholových predstaviteľov z členských krajín NATO vo Waršave niesli v tradičnom vojnovom duchu a bez povšimnutia zostal aj plán akéhosi mierového paktu s Ukrajinou z dielne britského premiéra Rishi Sunaka. Americkí predstavitelia ho zatiaľ odmietli komentovať.

Niektoré nesmelé aktivity nesvojprávnych európskych lídrov smerom ku hľadaniu možnosti ukončiť vojnový konflikt na Ukrajine však neboli zatiaľ vôbec prezentované na verejnosti, lebo na to je asi potrebný „súhlas“ vojvodcu Joea. Preto sa ich podujali spropagovať novinári z The Wall Street Journal (https://www.wsj.com/articles/natos-biggest-european-members-float-defense-pact-with-ukraine-38966950).