Pandemická situácia je stabilná, ale nie dobrá

29. júla 2022, mikic, Nezaradené

Pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je stabilná aj napriek vyššiemu počtu pacientov s covidom v nemocniciach. „Nie je tu nič, čo by indikovalo nejaké výrazné zhoršenie stavu, a prebieha štandardné poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval na tlačovej konferencii minister zdravotníctva.

Do určitej miery má pán minister pravdu. Podľa dostupných údajov bola 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb v priebehu februára a marca 2022 na Slovensku ešte horšia ( medzi 45 až 55 %) ako v súčasnosti (mierne nad 45 %). Lenže aj so súčasnou nižšou týždňovou mierou pozitívne testovaných osôb patríme v Európe ku špičke medzi najhoršími. Takže pandemická situácia je na Slovensku síce stabilná, ale nie dobrá.

Vôbec nie je komunikovaný problém neprimerane vysokej miery pozitívne testovaných starších osôb. Zhruba od začiatku mája 2022 má veková skupina osôb nad 65 rokov permanentne najvýraznejší podiel medzi pozitívne testovanými pomocou PCR testov. Od polovice júla 2022 začal 7-dňový priemer podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov opäť výraznejšie stúpať a aktuálne jeho hodnota atakuje 26 percent zo všetkých pozitívne testovaných osôb, čo je pomerne vysoké číslo. Len pre zaujímavosť veková skupina osôb nad 65 rokov predstavuje na celkovom počte obyvateľov Slovenska zhruba 16 %.

Prírastok podielu pozitívne testovaných osôb nad 65 rokov už bol od polovičky mája do polovičky júna 2022 aj vyšší, ako je to v súčasnosti (pozri priložený graf). Aktuálne sa však rapídne zvýšil počet hospitalizovaných osôb s covidom, mierne sa zvyšuje 7-dňový priemer počtu úmrtí a je vyšší ako pred rokom. Úmrtia na covid-19 sa s veľkou pravdepodobnosťou týkajú hlavne starších ľudí.

Od ministerstva zdravotníctva by sa mi preto žiadalo aspoň nejaké jemné upozornenie na zvyšujúce sa riziko skončenia v nemocnici s covidom pre starších spoluobčanov.