Konflikt na Ukrajine si žiada objektívnu odbornú diskusiu

29. mája 2022, mikic, Nezaradené

Predstavte si, bývalá americká redaktorka časopisu The Nation (časopis presadzujúci intelektuálnu slobodu, úctu k faktom a transparentnosť) prišla s tým, že americké média potrebujú skutočnú diskusiu o ukrajinskom vojenskom konflikte. Jej príspevok obsahuje niekoľko zaujímavých myšlienok, ako napr., že:
• V televízii, na internete alebo v Kongrese chýbajú alternatívne názory na konflikt na Ukrajine,
• Nastal čas spochybniť jednostrannú oficiálnu interpretáciu konfliktu na Ukrajine,
• Treba sa zamyslieť nad nekritickým zatváraním oči pred vecnou kritikou ukrajinských pravicových radikálov a aj nacionalistov a celkovo nad tým, prečo je oficiálnymi kruhmi pošramotená povesť Ukrajiny utajovaná a dokonca popieraná,
• Iný ako oficiálny názor na konflikt na Ukrajine je vytláčaný z mainstreamových médií, alebo tam aspoň nie je vítaný,
• USA a NATO vedú zástupnú vojnu s Ruskom,
• Názory, že Západ sám prispel k ukrajinskej tragédii, v žiadnom prípade neospravedlňujú kroky Ruska.
V závere príspevku ešte autorka ponúkla prevzatú myšlienku: „Keď si všetci myslia to isté, znamená to, že nikto veľa nemyslí.“ Podrobnejšie na https://www.thenation.com/article/world/we-need-a-real-debate-about-the-ukraine-war/.

Čo poviete? Mňa tie myšlienky oslovili. Som však opatrný, aby autorka príspevku nebola náhodou nejaká zakuklená ruská agentka. Nuž, v Amerike je asi ešte ozaj demokracia, keď sa dá do novín napísať slobodne aj také niečo. U nás by taký časopis veľmi rýchlo upratal NBÚ. Kiežby si aspoň základné prvky kritického myslenia osvojili aj naši novodobí Goebbelsovia.