Rozdielne pohľady na nezmyselnú zmluvu s USA

19. januára 2022, mikic, Nezaradené

Na začiatku druhej januárovej dekády sa komentátor Pravdy Igor Daniš zamyslel nad tým, ako sú zadefinované záujmy Slovenska v pripravovanej vojenskej zmluve s USA. Aj z môjho pohľadu to správne hodnotí, že zmluva predstavuje predovšetkým nehanebné spreneverenie sa súčasnej vládnej garnitúry odkazu roku 1989 (https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/613195-letecke-zakladne-sprenevera-roku-1989-kde-su-nase-zaujmy/).

Po týždni naberania guráže pánovi Danišovi kontroval jeho kolega Marián Repa z toho istého denníka a v komentári verejnosti vysvetlil , že nie USA, ale Rusko je skutočný agresor a ono predstavuje hrozbu pre našu bezpečnosť (https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/613852-kto-je-tu-agresor/). Nielen ja, ale aj prevažná väčšina diskutujúcich dala pánovi Repovi veľmi jednoznačne najavo, že jeho nekvalifikované prispievanie k šíreniu protiruskej histérie je zarážajúce. Jednostrannejšie scestný komentár by sa dal očakávať už len od predstaviteľov ministerstiev, ktoré gestorujú prípravu tejto zmluvy.

Iný názor je dobrá vec a netreba sa mu vyhýbať. Krásna myšlienka, len obhajovanie iného názoru by malo byť založené na jednoznačných vecných argumentoch, s ktorými sa stotožní aj väčšina populácie. Z diskusii k uvedeným komentárom je viac ako jasné, že drvivá väčšina diskutujúcich je proti vojenskej zmluve s USA a Rusko nepovažujú za väčšieho agresora ako je USA. Aj prieskum militantného Globsecu v roku 2020 ukázal, že až 53 % slovenských respondentov vnímalo USA ako hrozbu, kým Rusko považovalo za  hrozbu pre Slovensko iba 26 % opýtaných. Čo myslite, pomôže pretlačenie tejto zmluvy zlepšiť dosť výrazné nepriaznivé zmýšľanie Slovákov o zjavnom neukojenom vojnovom apetíte USA aj v našom regióne?

Vážení čelní predstavitelia nášho krásneho Slovenska, nestalo by zato viac umu a energie venovať tomu, aby sa hľadali cesty k väčšiemu porozumeniu medzi národmi a k dosiahnutiu trvalého mieru nielen v našich končinách, ale aj v rôznych aj dnes ťažko skúšaných regiónoch. Presadzovaním nezmyselnej zmluvy s USA možno aj nevedomky (alebo iniciatívne?) prispievate k zabezpečeniu ešte väčšieho biznisu pre vojensko-priemyselnú mašinériu cez jej zvyšujúcu sa angažovanosť aj na umelom živení konfliktu na východ od našich hraníc. Dajte Slovensku šancu stať sa mierotvorným štátom v tomto zložitom období a prestaňte s napomáhaním  rozdúchavania vojnových vášni, neustále šírených americkými jastrabmi.