Založ si blog

Epidemická situácia sa aktuálne zhoršuje výraznejšie ako pred rokom

Epidemická situácia sa za posledný týždeň v dvoch tretinách európskych štátov zhoršovala. Výraznú, až dvojcifernú mieru pozitívne testovaných osôb zaznamenali za posledný týždeň v Srbsku, Bosne a Hercegovine, na Ukrajine, v Slovinsku, Albánsku, Chorvátsku a v Rumunsku.

Na Slovensku došlo za posledný týždeň ku ďalšiemu zhoršeniu epidemickej situácie podobne ako na susednej Ukrajine, v Maďarsku a Českej republike. Nižšiu týždňovú mieru pozitívne testovaných ako pred dvoma týždňami zaznamenali zo susedných krajín Rakúsko a Poľsko.

Z porovnania vývoja epidemickej situácie hlavne na základe dvoch ukazovateľov (7-dňová miera pozitívne testovaných osôb a 7-dňový počet hospitalizovaných na C-19) v tomto a minulom roku vyplýva, že aktuálne je na tom Slovensko dokonca horšie ako pred rokom. Korelácia medzi hodnotami uvedených ukazovateľov je v priebehu septembra veľmi vysoká, pričom aktuálne je vyššia (r=0,95) ako pred rokom(r=0,91).

Sedem dňová miera pozitívne testovaných  rastie na Slovensku od 10. septembra  2021 jednoznačne výraznejšie ako pred rokom. Z 3,4 % sa za necelé dva týždne dostala 22.92021 na hodnotu 9,1 %, ktorú pred rokom dosiahla až na konci septembra. Aktuálne je už na hodnote 9,6 %. (Pri hodnotení epidemickej situácie preferujem pred absolútnym ukazovateľom počet pozitívne testovaných osôb pomerový ukazovateľ 7-dňová miera pozitívne testovaných osôb, ktorý eliminuje skresľujúci vplyv asymetrie medzi počtom pozitívne testovaných osôb a počtom vykonávaných PCR testov za týždeň.)

Dosť dramaticky sa aktuálne vyvíja počet hospitalizovaných osôb na C-19. Kým na začiatku septembra 2021 bol počet hospitalizovaných relatívne podobný ako pred rokom (okolo 60 osôb), tak nasledujúci dynamický rast dospel do štádia, že necelý týždeň pred koncom septembra je 7-dňový priemerný počet hospitalizovaných s C-19 viac ako trojnásobne vyšší ako pred rokom (aktuálne 409 hospitalizovaných osôb na C-19 oproti 127 osobám pred rokom).

O rastúcom riziku šírenia koronavírusu svedčí aj vážené reprodukčné číslo na základe miery pozitívne testovaných. To dosiahlo pred dvoma týždňami hodnotu 2,2 a za minulý týždeň sa zvýšilo na hodnotu 2,6. Oficiálny ukazovateľ reprodukčné číslo sa v priebehu septembra 2021 prestal zverejňovať na stránke https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-v-cislach/ pravdepodobne pre jeho pofidérnu vypovedaciu schopnosť. Potvrdzujú to aj reálne čísla. V čase vrcholne zlej epidemickej situácie na začiatku januára 2021 (7-dňova miera pozitívne testovaných osôb atakovala 30%) sa pohybovala hodnota oficiálneho reprodukčného čísla aj pod hodnotou 1, kým v priebehu júla a augusta 2021, kedy bola miera pozitívne testovaných pod hodnotou 0,5 %, sa hodnota reprodukčného čísla pohybovala takmer výlučne nad hodnotou 1.

Za posledné dva týždne sa výrazne zvýšil počet okresov s mierou pozitívne testovaných nad 10 %. V poslednom týždni  ich už bola takmer polovica. Päť okresov (KE3, CA, SL, BJ a NO) malo v minulom týždni mieru pozitívne testovaných až nad 20 %. Tri z nich (KE3, CA a NO) však nie sú aktuálne zaradené v rámci oficiálneho covid automatu do bordovej fázy.

Aktuálne je dokonca aj sedemdňový priemer počtu úmrtí na C-19 vyšší (zhruba 3,5 úmrtí) ako v rovnakom čase pred rokom (jedno úmrtie).

Nuž a čo môžeme očakávať v najbližších týždňoch? Pred rokom zhoršovanie epidemickej situácie v septembri pokračovalo aj v nasledujúcom mesiaci. Sedemdňová miera pozitívne testovaných vzrástla z 9,2 % na začiatku októbra 2020 na 19,3 % na konci mesiaca.  Sedemdňový priemerný počet hospitalizovaných na C-19 vzrástol v priebehu mesiaca  októbra v roku 2020 zo zhruba 190 osôb až na takmer 1230 osôb. Sedemdňový priemerný počet úmrtí na C-19 sa v priebehu októbra 2020 priblížil k číslu 9.  Zostava len dúfať, že sa súčasný nepriaznivý trend zhoršovania epidemickej situácie v dôsledku zodpovedného správania spoluobčanov v najbližších týždňoch aspoň stlmí.

Amikom akosi nejde karta

26.03.2024

V súvislosti s teroristickým útokom na koncertné centrum na okraji Moskvy sa vynárajú voči USA podľa niektorých analytikov určité priťažujúce okolnosti, ako napr.: • Podivne obecné americké varovanie pred teroristickými útokmi v Rusku. • Bleskové dementi predstaviteľov Spojených štátov, že Ukrajina v tom teroristickom útoku nemá prsty a za útočníkov označili [...]

Pretlak politických obmedzencov v Európe je stále vysoký

18.03.2024

Britský denník The Telegraph napísal, že Emmanuel Macron od začiatku ukrajinského konfliktu navrhoval Moskvu „neponižovať“ a udržiavať s ňou diplomatické styky. Teraz sa však vyhráža vyslaním vojakov na Ukrajinu, čím podnecuje eskaláciu konfliktu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs nechcel zaostať za poslednými militantnými úvahami úbožiaka Emmanuela Macrona a ako [...]

Niektorým Američanom to už dochádza

15.02.2024

Prezident Biden a jeho tím sľúbili, že ukončia vojny Spojených štátov a medzinárodné záväzky krajiny nebudú protirečiť potrebám verejnosti. Dnes je táto vízia v troskách. Spojené štáty sú aktuálne ponorené tak do vojnového konfliktu na Ukrajine aj na Strednom východe. Medzitým sa vzťahy s Čínou a Ruskom tak výrazne zhoršili, že vzbudili reálne vyhliadky na prvý [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 104515x
Priemerná čítanosť článkov: 2549x

Autor blogu

Kategórie